Abonnementsartikel

Den sjællandske lokalforening Jydsk Hesteavl Øst kan i år fejre 25 års jubilæum, og avlerparret Tim og Pernille Wilde markerer det blandt andet med en samling på Fællesdyrskuet i Roskilde

Kærligheden til Den Jydske Hest er stor hos avlerparret Pernille Wilde, 36, og Tim Risto Wilde, 35, i Borup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De fik deres første Jydske Hest for 10-12 år siden og har i dag fire hopper, hvoraf de tre er døtre af deres første hoppe Duxine.

Og dermed har de så stor en besætning, at de kan stille en samling efter deres stamhoppe på Fællesdyrskuet i Roskilde.

Samlingen suppleres desuden af Duxines første afkom, som blev født, før Pernille og Tim Risto Wilde købte Duxine. Den er i dag ejet af Anja og Frank Hansen fra Jylland, og de stiller den til rådighed som en del af samlingen. Og på dyrskuet hjælper gode jyde-venner fra Jylland og Sjælland med at fremvise dyrene.

Både Pernille og Tim Risto Wilde brænder glødende for avlen og kulturen omkring Den Jydske Hest, og de er da også begge aktive i foreningsarbejdet. Tim Risto Wilde er bestyrelsesmedlem i den sjællandske lokalforening og racerepræsentant i forbindelse med Fællesdyrskuet i Roskilde samt ved føl- og plagskuet i Gørlev. Pernille Wilde er racerepræsentant på Landsskuet i Herning.

Morfar var kusk

For Tim Risto Wildes vedkommende bunder interessen i, at hans morfar har kørt med hestevogn på Carlsberg, hvor det er Jydske Heste, der trækker de flotte ølvogne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var vist også mest Tim, der havde lyst til at anskaffe en Jydsk Hest.

Pernille Wilde havde oprindeligt en varmblodshest, men har altid kun dyrket hygge- og motionsridning.

- Jeg har altid syntes, at de er flotte, når jeg har set de store heste med det hvide hovskæg. Så jeg var let nok at overtale, siger hun.

Og hun er i det hele taget meget begejstret for den Jydske Hest, fordi den har et sind og et temperament, som gør den til en perfekt skovturs- og familiehest ? en rigtig fritidskammerat - som passer fint til den form for ridning, hun dyrker.

- Det er ikke nødvendigt at bruge Den Jydske Hest hver dag. På et tidspunkt var Emma ikke reddet i tre år, men hun kunne alligevel sadles op og rides helt uden problemer, fortæller Pernille Wilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Parrets heste bruges dog mest til kørsel. Der er tale om en smule kaperkørsel, og det bliver også en gang imellem til et bryllup eller en konfirmation.

To føl mangler

Selv om Pernille og Tim Risto Wilde viser en flot samling på dyrskuet i Roskilde, mangler der dog lidt i samlingen. To af deres hopper skulle have været fremstillet som følhopper med føl ved siden. Desværre døde det ene føl, da det var en måned gammel, og det andet døde i forbindelse med folingen. Et hårdt slag for avlerparret, men dog ikke hårdere, end at de ser fremad og trods alt ser frem til dyrskuet, hvor den lokale avlsforeningn Jydsk Hesteavl Øst fejrer 25 års jubilæum med i alt 18 tilmeldte Jydske Heste i udstillingen foruden cirka 14, der skal deltage i et stort show sammen med de Belgiske Heste.

- Der kommer blandt andet seks ryttere på Jydske Heste, og der deltager 11 spand med forskellige vogne. Der er både firspand, tospand og enspændere. Blandt andet kommer en Carlsberg-vogn, en brandslukningsvogn og en petroleumsvogn, fortæller Tim Risto Wilde.

Hesten er en kulturhistorisk arv

Avl af Jydske Heste er i øvrigt meget mere end almindeligt hestehold.

Det er også bevarelse af et stykke kulturhistorie, og det er en dimension, som også betyder meget for Pernille og Tim Risto Wilde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den Jydske Hest er en gammel race, der har brug for opbakning. Ellers dør den, siger de.

De fortæller, at der kun er mellem 1.000 og 1.200 Jydske Heste. Heraf er kun cirka 250 avlshopper og 32 avlsaktive hingste.

Men der er trods alt en bred opbakning til racen, selv om den ikke længere er nødvendig som trækkraft i landbruget.

- Jydsk Hesteavl Øst har cirka 90 medlemmer, som spænder lige fra teenagere til pensionister, fortæller Tim Risto Wilde.

Men trods den fornuftige opbakning, er det ifølge avlerparret fra Borup en stor udfordring at sikre næste generation af avlere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flytter rundt med hestene

Pernille og Tim Risto Wilde har igennem årene boet flere steder i landet og har haft hestene med sig fra sted til sted.

Nu bor de idyllisk i Gl. Overjægerbolig under Svenstrup Gods, hvor Pernille arbejder som svinefodermester.

Her har de fire store eksemplarer af racen gående på en stor fold tæt ved den italiensk inspirerede klassisistiske hovedbygning.

De stolte arbejdsheste bidrager dermed til en form for historisk autenticitet i det flotte herregårdslandskab.

Det samme kan siges om miljøet ved Skovriderboligen, hvor der er indrettet hestebokse i den åbne vognport.