Debatten om fødevarer og sundhed raser i flere danske medier. Så meget, at det fik et par kommentarer med fra talerstolen på årets kvægkongres i Herning.

Ifølge direktør for Landbrug & Fødevarer Kvæg Gitte Grønbæk, er det en debat, man er nødt til at tage del i for at nuancere debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den måske vigtigste strategiske udfordring, som mange af jer har peget på, er, at vi har behov for at komme i tættere og mere direkte dialog med befolkningen. Flere og flere mennesker bor i byerne. De vil gerne vide hvor deres mad kommer fra. Om deres mad er sikker at spise. Og hvordan det er produceret. Befolkningen har især deres viden fra TV, presse og undervisning i skole og gymnasier. Den viden er for mig at se ofte ensidig. For eksempel konkluderer man i lærebogen om naturgeografi i gymnasiet, at dansk landbrug ikke er bæredygtigt. Et udsagn jeg slet ikke er enig i, siger Gitte Grønbæk.

Det er dog ikke kun påstanden om bæredygtighed, formanden for L&F Kvæg går i rette med.

- Jeg oplever, at store dele af pressen meget nemt løber med på sensationer i stedet for at være med til at dyrke dialogen og øge forståelsen for komplekse problemstillinger. Pressen er ofte med til at give et ret ensidigt billede af landmænd, der hverken vil deres dyr eller naturen det godt. Det er ikke i orden. Det kalder på, at vi selv må meget mere i aktion sammen med Landbrug & Fødevarer, siger Gitte Grønbæk.

Alt for Damerne

Debatten om fødevarer kører i flere medier. Selv i Alt for Damerne, som får roser med på vejen af formanden.

- Her er et eksempel på en debat, der fylder meget. Ikke mindst på de sociale medier. Er kød usundt? Er kød dårligt for miljøet? Kan vi spise overhovedet spise dyr af etiske årsager. Det mener veganerne ikke. Og flere og flere unge spiser mindre eller slet ikke kød. Selv "Alt for damerne" har i seneste nummer taget emnet op. Og - hør nu efter - behandlet emnet seriøst og kompetent. Tak til Alt for damerne for det, siger Gitte Grønbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konklusionen af Alt for damernes dækning af klokkeklar. Og får yderligere roser med på vejen af direktøren for Landbrug & Fødevarers Kvægsektor.

- Ernæringsforsker Nina Geiker ved Hvidovre Hospital konkluderer, at kød er sundt. Især rødt kød. Og hvis man ikke vil spise kød af etiske årsager, så kræver det en stor indsats at erstatte kød med planteprotein. Og Jørgen E. Olsen, professor ved Aarhus Universitet konkluderer, at når man køber kød, så køb det danske, for Danmark har i årevis gjort rigtig meget ud af at reducere vores klima- og miljøbelastning. Og helt ærlig, så tror jeg ikke, at flertallet vil undvære vores fantastiske mælk, ost og gode hakkebøffer - heller ikke i fremtiden, siger Gitte Grønbæk.