2017 var et godt år for de danske mælkeproducenter. Det slog formand for Landbrug & Fødevarers kvægsektor, Christian Lund, fast i sin beretning på årets kvægkongres i Herning.

- 2017 har været et godt år. Der har været fire procent flere køer og en ydelsesfremgang på 1,5 procent pr. ko. Kapacitetsomkostningerne er steget med 10 procent., og det var især vedligehold og lønomkostninger. Det positive er, at gælden pr. årsko er faldet med 2.000 kroner i gennemsnit, og der har været positiv likviditet, sagde Christian Lund fra talerstolen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den positive likviditet er faldet på et tørt sted for de økonomisk hårdt ramte mælkeproduecenter. Og der er stadig mange, som har det svært ifølge formand Christian Lund.

- Likviditeten er brugt til at afdrage på kassekreditten. Stadigvæk er 21 procent af mælkeproduktionen på økonomisk truede bedrifter, understregede han.

Store forhåbninger

2018 har fået en sløv start med faldende mælkepriser. Men fra formandsstolen tror og håber Christian Lund på, at de prognoser fra Seges, som tidligere på året viste, at der var positiv indtjening i vente i 2018, holder.

- Hvis vi kigger på 2018, så er året startet med faldende mælkepriser. Men jeg håber, prognosen holder, og vi får positiv indtjening i 18, siger han.