Abonnementsartikel

I pinsen - 30. maj og 1. juni - er der atter veterantræf i nordsjællandske Græsted blandt andet med en 21 ton tung damptraktor

Tusinder sætter i pinsen hinanden stævne i Græsted for at nyde lyd og lugt fra unik mekanik - alverdens tekniske frembringelser fra de seneste 100 år

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er i år 14. gang, træffet finder sted, og som tidligere er der også i år nye tiltag.

Fra udlandet vil der igen komme et broget udvalg af interessante mekaniske frembringelser. Der bliver fra arrangørerne side lagt op til, at man igen kan opleve rigtig store damptraktorer arbejde med det de er skabt til, og en af nyhederne i år er fremvisningen af én af de største såkaldte tivoli damptraktorer, der nogensinde er bygget.  I Græsted skal denne 21 ton tunge skønhed i skinnende messing og maling stå og tage sig ud, samtidig med at den producerer strøm til det unikke og gamle omrejsende tivoli, det er lykkedes at samle i Græsted.

En anden nyhed vil være den helt unikke dampdreven omnibus fra 1918 som det er lykkedess at få til træffet fra England. Den er i køreklar stand og vil naturligvis blive fremvist i arbejde. Fabrikatet er Engelske Foden, der som lastbilsfabrikant blev opkøbt af MAN for få år siden.

Levendegjorte opvisninger

I lighed med tidligere år vil der være opvisning af brandslukning med gamle udrykningskøretøjer, og der er arbejdende veterantraktorer, tærskeværker, motorer og andet landbrugsmekanik, der hører til fortidens liv på landet.

Hvis man er til motorlyd, så er terrænbanen stedet, man ikke må gå glip af, her hvor gamle motocross motorcykler bliver vakt til live af garvede kørere. Her huserer også aldrende militærkøretøjer fra de sidste 60 år, og i år kan arrangørerne præsentere en nyrestaureret kampvogn fra 1943, der har gjort anden verdenskrig med og på finurlig vis er endt i Danmark og har overlevet til i dag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år går træffet i dybden ? rent bogstaveligt - og sender en rigtig gammeldags dykker ned i et gravet bassin. Dykkeren er iført kobberhjelm af dansk opfindelse fra 1907 og får luft fra en hånddrevet kompressor ? som børn gerne må hjælpe til med at dreje rundt.

Også over hovederne sker der noget, idet arrangørerne kan præsentere to flyvende, unikke veteraner. I 2009 er det 100 år siden at Franskmanden Bleriot foretog en historisk overflyvning af den Engelske Kanal ? og den selvsamme flyvemaskine-model vil være udstillet på træffet ? og tilmed også gå i luften for at vise flyvning anno 1909. Det samme vil være tilfældet for en kopi af Ellehammers første rigtig flyvedygtige maskine fra samme år.

Et væld af oplevelser.

Af andre veteran-mekaniske frembringelser kan nævnes: busser og lastbiler, biler, motorcykler, militærkøretøjer af enhver art, cykler og knallerter, lirekasser, motorer og håndværk fra de seneste 100 år.

Én af de store og tunge udstillingsting er indtil flere kørende veterantog, både på smalspor og normalspor.

Smalsporsbanen, som frivillige entusiaster byggede til veterantræffet på træfpladsen, vil kunne fragte publikum et stykke vej på selve pladsen, mens det store veterantog, vil fragte alle nostalgiske sjæle fra den nærliggende Græsted station, som er en integreret del af træffet. Herfra går turen ud i den smukke Gribskov og tilbage igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For børn er der noget helt specielt, idet træffet har børneklubben Tøffeklubben, som vil stå for en teknikskattejagt blandt de mange veteraner med lodtrækning om ture på de rigtige damptraktorer. I et telt med Legoklodser har man også muligheden for at bygge klodsmodeller af alt det, man har set og ligeledes deltage i konkurrencer.

Mad på veteranmanér.

Når alle disse indtryk skal fordøjes, kan det ske i et stort hyggeligt kaffetelt anno 1910 med personlig betjening af madammer i tidstypisk tøj og med servering af kager efter gamle opskrifter.

I teltet vil der være musiceren fra det gamle opretstående klaver og den helt unikke dampdrevne grammofon ? ifølge arrangørerne vist nok verdens eneste af slagsen.

Selv nogle af de andre spisemuligheder på selve veterantræfpladsen er af gammelt tilsnit og vil kunne vise vores forældres fast food-salgssteder. Pølsevogne fra halvtredserne med specielle træfpølser og is lavet efter gamle opskrifter og hældt i originale forme fra en nu nedlagt, hæderkronet isfabrik.

Til sidst, men ikke mindst kan træffet også tilbyde et kæmpe kræmmermarked og et stumpemarked, hvor veteranmekanik-entusiaster kan købe og sælge nygamle og bedagede  reservedele til hobbyen.