Servicetekniker Kurt Mikkelsen og udviklingschef Martin Dyhrman Sørensen, ligger i disse dage sidste hånd på Rough Terrain Control, som er den nyeste generation af Danfoils bomstyring. Bomstyringen er en videreudvikling af Terrain Control der blev introduceret i 2017 sammen med Hydra Pro hydrauliksystemet.

- Vores kunder har taget rigtig godt imod vores Terrain Control, som de virkelig føler har løftet Danfoils bomstyring op på et nyt niveau, siger Martin Dyhrman Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den nye generation kan leveres med op til syv sensorer på bommen. De måler i en bred kegle, og dækker dermed et stort areal under bommen. Det betyder, at selvom marken er meget ujævn, vil bommen stadig svæve henover marken.

- Vi har også tilføjet en gyro-sensor, som vi bruger til aktivt at stabilisere bommen, siger Martin Dyhrman Sørensen.

Gyro-sensoren hjælper blandt andet med at kompensere for ujævnheder i marken og kraftpåvirkningen på bommen når sprøjten drejer. Bommen er pendulophængt, samtidig med at tilt cylinderen har direkte fat i luftfordeleren, hvilket bevirker at bommen flyder samtidig med, at vi opnår en hurtig aktiv styring.

Hydra Pro (Hydraulik Proportional System)-systemet er en essentiel del af den forøgede bomstabilitet, og alle bomfunktioner kører nu med variabel hastighed. Det er vigtigt for at minimere kraftpåvirkningerne på bommen, og dermed opnå en rolig bom selv i meget ujævnt og krævende terræn.

Hurtig afprøvning

Skærmen og joysticket er en vigtig del af et hvert redskab, da det er brugerens snitflade til redskabet. Siden DSC'en (Danfoil Spray Controller) blev introduceret i 2016, har udviklingen gået stærkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har valgt at programmere hele styresystemet selv, og det gør os i stand til meget hurtigt at afprøve forslag fra vores kunder og interne folk, siger Martin Dyhrman Sørensen.

- Vores kunder har en stor andel i at DSC'en er blevet så simpel, brugervenlig og fuld af smarte funktioner som den er. Vi gør meget ud af at holde en tæt kontakt til vores kunder, og lytter efter når de kommer med guldkorn. Ofte er det først når man får tingene i marken, at de gode ideer opstår, siger Kurt Mikkelsen.

- Det er klart, at vi ikke kan implementere alle de forslag vi får. Jeg har en regel der siger, at hvis 90 procent af vores kunder har glæde af forslaget, så bliver det implementeret, forklarer Martin Dyhrman Sørensen og fortsætter:

- Med de øgede krav til afdrift er det vigtigt, at både dyse og bomstyring er helt i top. Vores helt unikke sprøjteteknik er godkendt til 90 procent afdriftsreduktion, og kan dermed sprøjte helt op til f.eks. vandløb. Når dette kombineres med Rough Terrain Control får man markedets absolut mest effektive og lønsomme sprøjte. Det er vigtigere end nogensinde før, at vi tænker drift økonomi, når vi vælger vores redskaber.

Teknologien bag Danfoils sprøjteteknik er blevet forfinet gennem årene, men grundprincippet er stadig det samme som for 25 år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder meget med præcisions landbrug, og de landmænd som tager teknologien til sig og forstår at udnytte den, vil øge deres konkurrenceevne betragteligt, siger Martin Dyhrman Sørensen og fortsætter:

- RoboWeedMaps er et af de tiltag vi forventer os rigtig meget af i løbet af de næste par år. Projektet, som vi deltager i sammen med en del andre partnere, vil i løbet af få år gøre os i stand til at kortlægge ukrudtet i en mark, og ud fra disse data kan vi udføre en stedspecifik behandling af marken i stedet for at køre med samme dosis over alt. Det vil virkelig være noget, der vil kunne ses på bundlinjen, såvel den økonomiske men også den miljømæssige, da vi vil kunne reducere vores middelforbrug betragteligt.