Abonnementsartikel

Svineproducenterne får i 2017 det bedste driftsresultat per bedrift nogensinde, viser analyserne af de nyeste regnskabstal fra LMO.

LMO er i dag vært ved årets store økonomikonference i Søften, hvor regnskabstallene for 2017 bliver præsenteret. Rådgivere og eksperter har i de seneste uger analyseret helt nye tal fra over 400 regnskaber. Det skriver LMO i en pressemeddelelse.

Regnskaberne viser blandt andet, at landbrugets øgede indtjening i 2017 blev brugt til at afvikle dyr gæld, og ikke mindst foretage nødvendige investeringer, som skal reducere fremstillingsprisen de kommende år.

- Hvadenten man er mælkeproducent, planteavler eller svineproducent, så har det været en god forretning at optimere på alle dele af sin produktion i 2017, understreger Carsten Kragh Paulsen, Chef for LMO Business.

Bedste driftsresultat nogensinde

Analyserne af de hundredvis af regnskaber fra landmænd viser blandt andet, at svineproducenterne kan glæde sig over et historisk godt driftsresultat i 2017:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Kombinationen af meget gode priser på grisekød, fornuftige foderpriser, lave renter, en markant sigtning i effektiviteten og større bedrifter, gør tilsammen resultatet i 2017 til de bedste nogensinde for svineproducenterne i Danmark, fortæller Torben Wiborg, der er LMOs Chefkonsulent i Udvikling.

Chefkonsulenten understreger desuden, at det glædelige samtidig er, at resultaterne ikke kun er kommet udefra i form af gode priser - men at de i høj grad også skyldes en stigende effektivitet hos landmændene:

- Der er kort sagt blevet arbejdet igennem ude på bedrifterne sidste år. Dermed er landmændene også bedre rustet til de aktuelle lave priser, som forventes at fortsætte ind i 2018, siger Torben Wiborg.

Gode udbytter i planteavlen

Også i planteavlen er der realiseret meget gode udbytter, og det virker som om kombinationen af mere gødning både har givet højere udbytter, men også sparet på indkøb af proteinfoder i staldene:

- Da priserne på korn og andre planteprodukter aktuelt er lave, kan de specialiserede plantebedrifter dog ikke lande rekordresultater i 2017. Fremstillingsprisen på korn er stadig i niveau 150 kroner pr. hkg. på trods af højere udbytte, så med kornpriser på omkring 110-115 kroner er der langt til økonomisk balance, fastslår chefkonsulenten.