Abonnementsartikel

ProDrive fra John Deere styrer omdrejningerne på landevejen og skifter selv gear. Hjertet er den hydrostatiske transmission

Den hydrostatiske fremdrift i John Deeres serie af selvkørende finsnittere er der intet nyt i. Men sidste år lancerede John Deere ProDrive-systemet som et tilvalg af udstyr på de grønne snittere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og hvad er ProDrive så? Det er navnet på en hydrostatisk to-trins transmission, der monteres i snitteren i stedet for den kendte hydrostatiske model af slagen med tre trin.

Fordelen er, at ProDrive automatisk skifter op og ned mellem de to gear. Som pilot behøver man altså ikke skifte fra lav til høj og omvendt. Og det kan i øvrigt slet ikke lade sig gøre. Alle snittere med ProDrive har nemlig ingen gearstang i kabinen.

Ligeledes justerer systemet automatisk motoromdrejningerne ned på 1.650 omdrejninger under transport ved 30 eller 40 kilometer i timen. Det giver ifølge forsøg hos John Deere en brændstofbesparelse på otte procent ved landevejskørsel.

- Den "normale" transmission sænker også omdrejningerne til 1.650 omdrejninger i tredje gear. Men den tager ikke omdrejninger efter belastning. Det gør ProDrive, der tilpasser motoromdrejningerne efter, hvad der er brug for, forklarer Jonas Christiansen, specialist på finsnittere hos Nellemann Agro A/S.

Transmissionen har fået indskudt et planetgear, og det er det planetgear, der giver muligheden for den automatiske funktion mellem høj og lav gear. Den fungerer nærmest som en stor, videreudviklet

Artiklen fortsætter efter annoncen

Synkromessering - mere eller mindre aktiv under kørslen. I marken er den altid aktiv, mens den kan låses fast som en direkte drivlinje under transport.

Fordeler selv kræfterne

Selve den hydrostatiske enhed består af en 125 kubikcentimeter variabel stempelpumpe og en 140 kubikcentimeter stor variabel stempelmotor.

- Har man firhjulstræk på finsnitteren, kan systemet måle fordelingen af kræfterne fordelt til trækhjulene mellem for- og bagaksel. Og ydermere kan systemet også ændre den fordeling, hvis baghjulene for eksempel begynder at grave. På den måde opnår man større trækkraft, fortæller Jonas Christiansen.

Da det blandt andet er en anden transmission, der kommer i ProDrive-snittere, kan systemet ikke eftermonteres. Det skal bestilles på fabriksnye snittere.