Det våde efterår i 2017 har betydet, at der ikke er blevet sået alt den vintersæd, som var planlagt. Desuden ser det nu ud til, at en stor del af den såede vintersæd skal sås igen, da fremspiringen har været for dårlig på grund af de våde forhold.

- Vårbyg er mere følsom for lavere reaktionstal end eksempelvis hvede, og derfor har vårbyg et større behov for kalk, fortæller Brian Kure Hansen, Planteavlskonsulent hos LMO.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Han fortæller, at kalken sørger for at planten har lettere ved at optage næringsstofferne, og dermed sikre et stabilt udbytte.

Udnyt kalken optimalt

Brian Kure Hansen fortæller, at man hos LMO oplever en stigning i bedrifter, som får taget jordprøver for at afdække behovet for kalk.

- Jeg vil tro, stigningen ligger på 10 til 20 procent, og behovet for data fra marken til brug i kalksprederens tildelingskort er i den grad stigende, fortæller han og fremhæver flere fordele ved tildelingskortet i kalksprederen:

- Det er ikke unormalt, at der i gennemsnittet kan spares 0,5 ton kalk pr. hektar ved at benytte sig af tildelingskort, og kun tildele kalken dér, hvor behovet er.

Især ved sammenlægning af flere marker, kan behovet for kalk pludselig variere flere tons fra den ene ende af marken til den anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Marker med forskellig dyrkningshistorie og jordbundsforhold er på mange ejendomme gennem årene blevet slået sammen til store rationelle marker. Disse marker vil oftest have et varieret behov for kalk. Derfor er det en rigtig god ide at udbringe kalk med GPS, fortæller Brian Kure Hansen.

- I praktisk skal der tages minimum én jordprøve pr. hektar, og det er i den process meget vigtigt, man kender det rigtige JB-nummer for at ramme det rigtige reaktionstals-niveau, og dermed behovet for kalk. Som eksempel er den vejledende anbefaling på en JB 4 mellem 6,0-6,3 mens den på JB 6 er 6,3-6,7.

Brian Kure Hansen påpeger også, at hvis jorden kalkes for meget, kan der komme problemer med mangan-mangel.

- Det er endnu et argument for tildelingskort, så man er sikker på at dosere kalken dér, hvor marken har behovet for kalk.

Udnyt frosten

Med det nuværende føre indbyder det ikke rigtigt til store kalkspredere i marken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men allerede nu kan man gøre forberedelserne og få taget jordprøverne, så dataen til kalksprederen er klar, hvis der pludselig kommer et par døgn med nattefrost, så jorden kan bære kalksprederen.