Arla Foods har offentliggjort en plan om at investere mere end en halv milliard euro i 2018 som et led i virksomhedens vækstambitioner frem mod 2020.

Bestyrelsen i Arla Foods har godkendt koncernledelsens plan om at investere 527 millioner euro i 2018 som et led i mejeriets vækstambitioner frem mod 2020.

Bestyrelsesformand Åke Hantoft understreger, at alle Arla Foods' investeringer skal sikre langsigtede vækst- og indtjeningsmuligheder for mejeriets 11.200 europæiske andelshavere.

- Arla har en historik med gode investeringer, som har skabt vedvarende vækst. I bestyrelsen har vi besluttet at øge investeringerne, fordi vi har identificeret nye projekter og investeringer, som på både kort og lang sigt har potentiale til at give et betydeligt afkast. Den forretningsvækst, som investeringerne vil skabe for vores andelsselskab, vil skabe vækstmuligheder for andelshaverne. Vi ser investeringerne som værende væsentlige for vores fremtidige forretning, siger Åke Hantoft.

Igennem det seneste årti har Arla øget koncernens globale forretning med 50 procent og opererer nu i 120 lande over hele verden. Dette års investeringer er fokuseret omkring fire kerneområder:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Imødekomme den stigende efterspørgsel på mejeriprodukter

Sunde og naturlige produkter, som matcher forbrugernes livsstil

Vise vejen inden for valle

Bæredygtig fødevareproduktion

Arla skriver, at mens produktionen af mælk globalt fortsat er volatil, fortsætter forbruget af mejeriprodukter med at vokse hurtigere end nogensinde før. Arla Foods har gode muligheder for vækst ved at gribe udfordringen om at imødekomme den stigende efterspørgsel efter mejeriprodukter.

50 procent af investeringerne i 2018 er målrettet projekter, som skal øge Arla Foods' salg uden for Europa, hvor selskabets hurtigst voksende strategiske vækstmarkeder er Mellemøsten og Nordafrika, Kina og Sydøstasien, Afrika syd for Sahara samt USA.

To tredjedele af dette års investeringsplan er fokuseret på at øge Arlas europæiske produktionskapacitet. Der investeres 266 millioner euro i Danmark, 82 millioner euro i Storbritannien, 78 millioner euro i Sverige og 65 millioner euro i Tyskland. 36 millioner euro investeres i produktion i andre lande.

Peder Tuborgh, adm. direktør i Arla Foods, siger om investeringerne:

- Denne investeringsplan er en vækstplan, som har til formål at udvide og styrke vores position i vigtige mejerikategorier og geografiske markeder, hvor Arla allerede er en nøglespiller. Vores ambition er at skabe et endnu stærkere fundament for vores ejere og den fremtidige vækst i virksomheden.

Dansk produktion

Danmark er det land, hvor Arla Foods investerer mest i 2018, da størstedelen af koncernens eksport ud af Europa produceres på selskabets danske mejerier. Blandt de mejerier, som modtager de største investeringer i år, er:

Arinco i Videbæk (samlet investering i 2018 er 59 millioner euro til udvidelse af mælkebehandlingskapacitet til fremstilling af børneernærings-produkter)

Danmark Protein i Nr. Vium (samlet investering i 2018 er 55 millioner euro til nyt spray tårn og udvidelse af produktion af specialingredienser til fødevareindustrien m.m.)

Troldhede Mejeri (samlet investering i 2018 er 12,9 millioner euro til udvidelse af produktion af Castello specialoste til eksport)

Videre med vedvarende energikilder

I tråd med målene for bæredygtighed i Arlas Good Growth 2020 strategi, støtter investeringsplanen 46 projekter med fokus på bæredygtighed med samlet 15 millioner euro.

Projekterne vil bidrage til reduktionen af Arlas CO2-udledning og hjælpe virksomheden med at forfølge målet om, at mindst halvdelen af energiforbruget i Arla Foods skal komme fra vedvarende energikilder som biomasse, vind og vand i 2020.

Et eksempel på dette er opførelsen af et stort biogasanlæg ved Arlas mejeri i Nr. Vium, Danmark, som vil levere varme til produktion af mælkepulver.

Ros fra ministeren

Esben Lunde Larsen, miljø- og fødevareminister, glæder sig over investeringen fra Arla.

- Det er en fantastisk god nyhed, at Arla har besluttet at investere næsten to mia. kroner i koncernens danske mejerier i 2018. Det er godt for de danske mælkebønder, og det er godt for Danmark. Investeringerne vil sikre mange danske arbejdspladser, og det viser, at der helt tydeligt er en stor tiltro til dansk landbrug både hjemme og ude. Danske fødevarer ligger helt i top på kvalitet, og det er en fornøjelse at se, at der er så stor efterspørgsel efter Arlas danske mælkeprodukter og oste i udlandet. Arla vil længere ud på eksportmarkederne i Afrika, Asien og Mellemøsten for at øge omsætningen, og regeringen vil gøre, hvad den kan, for at støtte denne gode udvikling, siger han.

Laktosefri produktion

Fortsat investering i sunde og naturlige produkter, der matcher forbrugernes livsstil, er en væsentlig del af Arla Foods' investeringsplan. Investeringerne kommer på et tidspunkt, hvor Arla fortsætter med at levere på de store fødevaretrends, der påvirker forbrugernes efterspørgsel efter sunde mejeriprodukter som led i en naturlig og balanceret kost.

Arla ser strategiske muligheder indenfor laktosefri mejeriprodukter i Storbritannien. Derfor vil Arla bruge erfaringerne med laktosefri mejeriprodukter fra de skandinaviske markeder og en investering på 56 millioner euro til at skabe fundamentet for produktionen af laktosefri produkter på mejeriet i Aylesbury, Storbritannien.

I Sydøstasien og Afrika syd for Sahara stiger den disponible indkomst, og familier efterspørger i stigende grad næringsrige mejeriprodukter. For at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel planlægger Arla at udvide produktionen på Pronsfeld Mejeri i Tyskland, hvor der produceres mælkepulver og UHT-mælk til mange af Arlas strategiske vækstmarkeder uden for EU.

Investeringen i 2018 er på 10 millioner euro, og det forventes, at der skal investeres yderligere 180 millioner euro over de næste to år. Projektet vil tilføje endnu et tørretårn til den eksisterende produktion af mælkepulver. Byggeriet forventes påbegyndt sidst i 2018 afhængigt af myndighedernes godkendelse. Tørretårnet forventes at være klar til produktion i 2021.

Vise vejen

I mejeribranchen er Arla Foods kendt som en stærk innovatør, der løbende arbejder på at øge kvaliteten og værdien af produktionen. Det afspejles af en række projekter i investeringsplanen.

Med datterselskabet Arla Foods Ingredients har Arla taget et restprodukt fra osteproduktion og gjort det til et højforædlet produkt. Arla Foods Ingredients er førende inden for valleproteiner, der bruges som ingredienser i fødevareindustrien og sælges til kunder over hele verden.

Arla Foods Ingredients modtager endnu engang store investeringer fra moderselskabet, da Arla Foods vil investere mere end 100 millioner euro i ny, banebrydende teknologi og kapacitetsudvidelser til produktion af naturlige valleprotein ingredienser til den globale fødevareindustri.

I Sverige vil der blive investeret fem millioner euro i Falkenberg Mejeri, så vallen fra mejeriets produktion af hytteost kan opkoncentreres og tilføres mere værdi gennem Arla Foods Ingredients.