Abonnementsartikel

Weidemanns hjul- og teleskoplæssere produceres i dag på en af Europas mest moderne maskinfabrikker

Maskinbladet, Tyskland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke mere end syv år siden, gamle Otto Weidemann stadig tøffede rundt i sutsko på gården midt i landsbyen Flechtdorf i nærheden af Kassel. Skulle han udendørs, stak han i et par træsko og en gammel lædervest.

Men bonde er Otto Weidemann ikke, selv om det kunne se sådan ud. Bag den furede pande ligger der en glimrende teknisk begavelse og en evne til at få den rigtige idé på det rigtige tidspunkt.

Som for eksempel i 1960, hvor Otto Weidemann startede sin Maschinenfabrik Weidemann KG. Eller som i 1972, hvor han havde udtænkt en smart lille krydsning mellem en traktor og en gaffeltruck til at klare det hårdeste og tungeste af bondens arbejde indendørs i stalden og i laden. På det tidspunkt var Otto Weidemann allerede i gang med storserieproduktion, men nu udvidede han igen fabrikken med en separat afdeling til at producere det lille vidunder, som han kalde "Hoftrak", altså en gårdtraktor. Eller i 1982, hvor succesen med Hoftrak var hjemme, og han indførte computerstyret maskinproduktion i de lange, grønne fabriksbygninger, han havde placeret på de stejle bakkeskrænter bag landsbyen.

I starten blev gården midt i landsbyen brugt til lager for reservedele, men i takt med den stadig stigende produktion blev der brug for mere plads til kontorer. Men det fik ikke gamle Otto Weidemann til at ændre vaner. Han tøflede stadig rundt i sin lædervest og sine sutsko lige indtil 2002, hvor Otto Weidemann solgte virksomheden i Flechtdorf, en produktionsafdeling i Ghota i det tidligere Østtyskland og et salgsselskab i Holland til en kapitalfond.

Ny udvikling for Weidemann

I 2005 overtages hele foretagenet så af Wacker Construction Equipment AG, der hidtil havde fået en del af "sine" maskiner produceret hos Schaff. Wacker kunne imidlertid godt se det uholdbare i at købe en del af programmet hos en konkurrenten Schaff, så enden blev, at Wacker i stedet købte Weidemann.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det blev starten til en ny udvikling for Weidemann. Wacker-folkene blander sig ikke i hverken den daglige produktion eller udviklingen af nye maskiner. Til gengæld er de pinligt opmærksomme på, at de gamle fabriksbygninger i Flechtdorf er forældede og står i vejen for produktudvikling og en mere rationel maskinproduktion. Gamle Otto Weidemann har faktisk en brugbar grund til en ny fabrik i Flechtdorf, men han vil have mere for arealet, end Kramer-Weidemann har lyst til at betale. De smalle, hullede kommuneveje til Flechtdorf er heller ikke det smarteste, når man skal transportere stål og komponenter frem og færdigbyggede maskiner i stort tal den anden vej.

Et godt borgmestertilbud

Derfor kommer borgmesteren i den nærliggende by Korbach med et tilbud, som Kramer-Weidemann har svært ved at sige nej til. Korbach er i forvejen hjemsted for den store tyske dækproducent Continental, og borgmesteren ved, hvad der skal til for at tiltrække interessante nye industrivirksomheder. Resultatet bliver, at Kramer-Weidemann bygger en helt ny, 17.000 kvadratmeter stor fabrik på en 50.000 kvadratmeter stor industrigrund i Korbach.

Og hvilken fabrik!

Kontrasten til de lave, grønmalede og temmelig beskidte fabriksbygninger i Flechtdorf springer både ansatte og besøgende i øjnene. Høje, lyse produktionslokaler, hvor de røde Weidemann og de gulmalede Wacker-Neuson hjullæssere langsomt skubbes frem i fire rækker på letløbende montagevogne, der kører på diskrete skinner i gulvet. Støjniveauet i montagehallen er lavt, næsten tyst, og medarbejderne bevæger sig sindigt, men målrettet rundt omkring maskinerne. Alle komponenter er inden for få skridts afstand, og de ansatte har ingen grund til stress, for produktionen er tilrettelagt, så der er tid til at få komponenterne rigtigt monteret og den sidste skrue strammet.

Ovnlakerede komponenter

Weidemann er en af de få europæiske maskinproducenter, der sværger til pulverlakering som den bedste beskyttelse mod rust. Det er produktionen lagt til rette efter, så alle bukkede og svejsede komponenter først sendes gennem et sandblæsningskammer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Eller rettere et stålblæsningskammer, for det er små, hærdede stålkugler, der bruges i processen. Det tager mellem 30 og 90 sekunder, alt efter hvor kompliceret emnet er. Men så er rust, glødeskaller og skarpe kanter også med garanti væk - og det er afgørende for, at pulverlakeringen kan blive perfekt.

Efter en afvaskning af emnet sprøjtes malingspulveret på i en kombination af en automatisk og en manuel malekabine. Pulveret bindes ved hjælp af vand, indtil det brændes fast på emnet ved 260-280 i en særlig ovn.

Teknikken betyder også, at alle komponenter i en Weidemann Hoftrak, en læssemaskine eller en teleskoplæsser er færdigmalede, inden de samles. Der er altså ingen skjulte flader uden maling, hvor rusten sætter ind, første gang maskinen er ude i regnvejr.

Leveringstid trods krisen

Mens den nye fabrik i Korbach vakte begejstring hos de ansatte med det samme, har forhandlere og kunder været noget irriterede i en periode efter flytningen til Korbach. Man læsser ikke lige en maskinproduktion ind i et par flyttevogne og stiller den op på en weekend. Derfor måtte forhandlere og kunder over hele Europa finde sig i leveringstider på op til ni måneder, hvis de ville have en Weidemann hjullæsser.

Faktisk er der stadig leveringstid, selv om fabrikken nu er kørt ind og kapaciteten fordoblet til omkring 6.000 maskiner om året. Det skyldes ikke kun, at en Weidemann først sættes i gang på samlebåndet, når kunden har afgivet sin bestilling. Hver eneste maskine produceres nemlig efter kundens ønske. Det skyldes også, at der stadig sælges flere Weidemann hjullæssere, end fabrikken kan følge med til. Ventetiden er ikke længere ni måneder, men vil man have sin Weidemann leveret til efteråret, er det en god idé at kontakte forhandleren nu.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Weidemanns produktprogram:

Weidemann tilbyder i dag et meget bredt program af Hoftrak og medium læssemaskiner samt teleskoplæssere. alle maskiner bygges efter kundens ønsker inden for et meget bredt program af valgmuligheder fra komfortudstyr og kabine til dæktype.

Den mindste serie af kompakte læssemaskiner omfatter syv modeller fra 1130 CX til 1250 CX i med arbejdsbredder fra 85 til 105 centimeter og en vægt fra 1,5 til 2,5 tons.

Næste serie er også kompaktmaskiner i modellerne 1350 CX til 1770 CX med arbejdsbredder fra 105 til 112 centimeter. De hører til i vægtklassen fra 2,5 til 3 tons.

Mellemklassen hos Weidemann omfatter fem lavtbyggede hjullæssere med modelbetegnelserne fra 2070 CX til 4070 CX. Her ligger arbejdsbredderne mellem 142 og 175 centimeter og operationsvægten på 3,1 til 5,2 tons.

I superklassen har Weidemann kun en enkelt læsser, nemlig 8080 CX. Det er en basse på 8,4 tons og en arbejdsbredde på 224 centimeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Weidemann bygger også teleskoplæssere. Programmet omfatter seks læssere fra model 2070 CX50 til 4070 CX100 i størrelser fra 3,6 til 5,7 tons og arbejdsbredder fra 142 til 175 centimeter. Den største rækker op til 5,9 meter

Desuden tilbyder Weidemann en super model T 5625 CX80  i 180 centimeter bredde og en vægt på 5,3 tons. Den rækker op til 6,3 meter.