2017 blev et godt år for de nordjyske svineproducenter, når man isoleret ser på indtjeningen. Opfordringen fra tidligere år om at optimere ude i staldene, har vist sig at give pote, og gode afregningspriser har givet grund til optimisme. Men et moderne landbrug er mere end produktionstal og afregningspriser. Det vidnede årsmødet også om.

- Det er vigtigt, at vi fortsat holder fokus på produktionen, men det er lige så vigtigt at sørge for, at arbejdspladsen også er attraktiv for de ansatte. Stor udskiftning i medarbejderne giver alt andet lige en ustabil produktion, siger chefkonsulent i LandboNord SvineRådgivning, Merete L. Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor var der også en ændring i årsmødets traditionelle program. I stedet for at uddele priser til de bedste produktionsresultater, så stemte forsamlingen i stedet på Årets Bedste Arbejdsplads. På seks bedrifter havde de ansatte indstillet deres arbejdspladser, og aftenens vinder blev Møllegaard I/S fra Serritslev.

Produkter i verdensklasse

Formand for LandboNords Svineudvalg, Torben Farum, kom blandt andet ind på de udfordringer, der ligger i den kommende tid. Øget fokus på afrikansk svinepest, en dalende notering, konkurrence fra udlandet, genetik, dyrevelfærd og vedligeholde af arbejdskraft i landbruget.

- Vi skal bogstavelig talt 'have trynen i sporet', hvis vi fortsat skal levere et produkt i verdensklasse. Producenter i flere andre lande misunder vores produktionsresultater, men de begynder at hale ind på os. Derfor er det vigtigt, at vi står sammen og sørger for, at rammevilkårene ikke bliver en hindring for dansk landbrug, siger Torben Farum.