Abonnementsartikel

Vaccinationsordningen mod bluetongue-sygdommen har medført, at der er flere dyr udstillet ved Landsskuet i Herning end i 2008, hvor frygten for sygdommen afskar mange udstillere fra at møde op

Malkekøer og kødkvæg fra hele landet vil i højere grad flokkes i Herning, når der er Landsskuet den 2.- 4. juli. Fødevarestyrelsen har nemlig ophævet en veterinær regel, som forhindrer kvægudstillere i at udstille det samme dyr på to dyrskuer med mindre end en måneds mellemrum.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ændringen betyder, at kvæg, der udstilles på ti lokale dyrskuer i juni og juli, også har mulighed for at være med på Landsskuet. Det gælder blandt andet dyr fra de store skuer i Roskilde, Odense og Hjørring. Kun deltagere på Bornholms dyrskue kan ikke være med, da det holdes i samme uge som Landsskuet.

- Det er optimalt for de udstillere, der gerne vil være med på både det lokale dyrskue og i landskonkurrencerne på Landsskuet. Regelændringen vil derfor helt sikkert give os væsentligt flere dyr, siger Niels Kristian Fruergaard fra Landsskuet.

Udstillingen i Herning var sidste år ramt af restriktioner i forbindelse med husdyrsygdommen bluetongue, Restriktionerne er nu ophævet, hvorfor der ventes en kvægudstilling med 1.200-1.300 dyr.

To af de mange kødkvægsracer, Charolais og Blonde d'Aquitaine, var i 2008 hårdt ramt af bluetongue-reglerne, men kommer ekstra stærkt tilbage i år med jubilæums-udstillinger. Raceforeningen for Blonde d'Aquitaine venter således alene at udstille over 100 dyr mod de kun seks, som kunne være med sidste år.

- Vi får igen staldene fyldt med kvæg og bliver derfor nødt til at leje ekstra stalde til de stadigt flere heste, der udstilles på Landsskuet, siger Niels Kristian Fruergaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trods krise i landbruget og andre erhverv går det desuden godt med udlejning af stande til maskin- og produktudstillere på den store landbrugsudstilling på Landsskuepladsen, der også omfatter en større have- og naturudstilling.   

Prins Joachim besøgte sidste år Landsskuet i Herning som protektor for herefordavlernes verdenskongres. I år holder to andre kødkvægsracer jubilæum på Landsskuepladsen.