LMO vil give landmændene den bedste rådgivning, når det kommer til udfordringer med vand, uanset om det drejer sig om grundvand eller overfladevand. Det er en kompliceret sag, fordi der både er tale om juridiske eller tekniske problemstillinger, og det kan være svært at overskue. Derfor nedsætter LMO nu et vandteam bestående at både faglige og juridiske rådgivere, der kan vejlede landmændene:

- Vi oplever at mange landmænd er frustrerede over, at deres marker står under vand, og vandløb der ikke kan aflede tilstrækkeligt. De har selvfølgelig brug for løsninger, og det kan vi hjælpe med, siger Karsten Lauridsen, der er chef for LMOs afdeling Husdyr, Byg og Miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kompliceret lovgivning

De stigende udfordringer med vand kan skyldes flere ting, eller en kombination, men særligt store nedbørsmængder giver udfordringer. Dertil kommer stigende grundvand, sætninger i lavbundsarealer samt en kompliceret vandløbslov, der ikke er tidssvarende:

- Vi ser ofte drænrør, der ligger dybt begravet i sediment på grund af manglende oprensning og vedligeholdelse. Her skal kommunerne selvfølgelig holdes op på deres forpligtelse, omvendt oplever vi også landmænd, der ikke er klar over, at de godt må gøre noget selv, hvis vandløbet er privat, siger Louise Damgaard, der der miljørådgiver i LMO.

Indsatsplaner for drikkevand

Alle kommuner er i gang med at udarbejde indsatsplaner for drikkevand. Landmænd bliver derfor mødt med krav om beskyttelse af drikkevandet, hvis kommunen vurderer, at arealerne er sårbare overfor enten pesticider eller nitrat:

- Drikkevandet skal selvfølgelig beskyttes, men det gælder om at landmændene stilles bedst muligt i denne situation, og det er klart, jo hurtigere i processen vi og landmændene kommer på banen, des nemmere er det at påvirke dette, fortæller Kirsten Dühr, der er advokat i Prolex Advoksterne.

Vandteamet er et tværfagligt projekt mellem LMO og Prolex Advokaterne og består af planteavlsrådgivere, miljørådgivere og jurister, således at alle kompetencer bringes i spil, der hvor det er nødvendigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dette område er på mange måder et juridisk puslespil, der lægges for første gang, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi klæder vores landmænd på til at håndtere det, afslutter Kirsten Dühr.