Abonnementsartikel

Med den nye DualTech VT transmission, er det lykkedes for JCB at fremstille en teleskoplæsser-transmission, der både giver millimeter præcis manøvrering i køresiloen og maksimal trækkraft ved transportopgaver.

De fleste teleskoplæssere har enten hydrostatisk transmission eller en powershift transmission. Den hydrostatiske transmission giver en meget præcis manøvrering af maskinen. Læsseren køres udelukkende med kørepedalen, og da transmissionen også bremser, når kørepedalen slippes, er det yderst sjældent, at bremsepedalen anvendes. For at opnå en tilstrækkelig høj transporthastighed, kombineres transmission ofte med et eller flere mekaniske gear. Ulempen ved den hydrostatisk transmission er en lav virkningsgrad og varmeudvikling, når der skal køres hurtigt og trækkes tunge vogne.

Teleskoplæssere med powershift transmission og lock-up på converteren er effektive på landevejen og trækker snildt afsted med det store halmlæs. Ved læsseopgaver opleves der til gengæld ryk og stød, når der skiftes gear. Transmissionen motorbremser ikke på samme måde som den hydrostatiske transmission, og derfor skal der ofte en fod på bremsen, når der skal læsses af i fuldfoderblanderen.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.