Abonnementsartikel

Danske svineproducenters afgående formand fornemmer mildere politiske toner, selvom den politiske usikkerhed fortsat opleves som en klods om benet.

Henrik Mortensen gav i sin sidste beretning som formand for Landsforeningen for Danske Svineproducenter udtryk for glæde over, at de politiske toner på mange måder er blevet mildere.

- Det kan dog ikke siges uden at drysse malurt i bægeret, idet den politiske usikkerhed, stadig er en klods om benet for erhvervet. For netop som vi fornemmer mildere politiske vinde, så oplever vi desværre igen og igen, at politikere pludselig stikker en populistisk kæp i hjulet, sagde han.

Minister under lavmålet

Konkret pegede han på miljø- og fødevareministerens udtalelser før jul om dyrevelfærd i svinestaldene.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen følte sig åbenbart kaldet til at skælde ud på baggrund af resultaterne fra Fødevarestyrelsens dyrevelfærdskontrol for 2016, og han kaldte dyrevelfærden i vores stalde for "mildest talt ikke tilfredsstillende". Sådan en udtalelse, hvor ministeren med al sandsynlighed taler mod bedre vidende, er langt under lavmålet, og det er selvfølgelig ikke i orden, sagde Henrik Mortensen.

- Faktisk viste rapporten seks procentpoint færre besætninger med bemærkninger i forhold til året før, og det på trods af flere kontroller - og mange af disse var risikoudpegede. I 2015 var alle kontrollerede besætninger tilfældigt udpegede. Ergo var der faktisk tale om en tilfredsstillende fremgang, men vi skal naturligvis hele tiden blive endnu bedre, sagde han.

Frygt og løgn

Han kritiserede også skarpt Dyrenes Beskyttelses burgrise-kampagne for at være uanstændig.

Vi så da også, at direktøren for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, senere gik ud og trak i land ved at sige, at ordet burgris var sagt med et glimt i øjet. Men at drive gæk med noget, hvor man bevidst forsøger at sætte et helt erhverv i miskredit er bare ikke humor. Det er uanstændigt, sagde han.

- Meget kritik og vrøvl har vi efterhånden hørt fra Dyrenes Beskyttelse og deres kumpaner. Når jeg ser tilbage på mine 10 år her i foreningen, så ser jeg også tilbage på en tid, hvor Dyrenes Beskyttelse har bidraget med absolut ingenting. Jeg har ikke oplevet andet, end at de store kommercielle foreninger - det vil sige Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Naturfredningsforening - aldrig har villet andet end at kritisere, og med frygt og løgn nedgøre al svineproduktion i Danmark. Jeg er desværre ret sikker på, at begge foreninger helst ser al landbrugsproduktion - på nær den økologiske - nedlagt, sagde han.

Vi er stolte

- Vi er stolte over det, vi går og gør. Og det er mit brændende ønske, at vi får fortalt danskerne, hvilke landvindinger vi gør, og at vi er anerkendte i hele verden for måden, vi producerer grise på. Vi er verdensmestre, sagde Henrik Mortensen.