Efter 10 år som medlem af Landsforeningen af Danske Svineproducenters bestyrelse, heraf de seneste otte som formand, så Henrik Mortensen i sin sidste formandsberetning tilbage på de resultater, han har været med til at opnå i denne lange periode.

Han mener, at han slutter på toppen, og det er han stolt af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og han er stolt over at slutte netop nu, hvor han kan se tilbage på et rekordår for danske svineproducenter.

Og han er stolt over at være del af et erhverv, der genererer en eksportindtægt på 30 milliarder kroner, og som sætter ny rekord i 2017.

Og han er stolt over, at Danske Svineproducenter trak sig fra VSP's bestyrelse for halvandet år siden og alle de fordele, hen mener, svineproducenterne har fået ud af det.

Større indflydelse

- Men hvad har vi så fået ud af det, sidder I måske og tænker. Jo, jeg vil vove den påstand, at vi har fået større indflydelse på dannelsen af det nye Danavl P/S, end hvis vi var blevet i VSP, sagde han.

- Og desuden har vi fået en mere selvstændig stemme over for minister, ordførere og i diverse styrelser og udvalg, end vi har haft tidligere, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er således med glæde og stolthed, jeg ser tilbage på et år, hvor økonomien og investeringslysten og dermed også arbejdsglæden og produktiviteten har været i top. For rigtig mange har der været plads til ekstraordinære afdrag, og det er værd at glæde sig over, sagde Henrik Mortensen.

Grise i verdensklasse

Han er også stolt over, at danske svineproducenter producerer rigtig mange grise i verdensklasse.

- Og det tror jeg også, I er. Jeg er stolt over, at de danske forbrugere frit kan vælge, om de vil købe kød fra en såkaldt velfærdsgris i ministerens hjerteordning med hele haler eller kød fra en almindelig god, dansk gris, der også har haft det godt. Og burde det valg ikke være nok? Det synes jeg i hvert fald, sagde Henrik Mortensen.

Han tilføjede, at han håber, forbrugeren er klar over, at risikoen for, at en gris med hel hale har haft halebid, er flere gange større end risikoen for halebid hos en halekuperet gris.

- Man kan bare ikke smage forskel, sagde han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stolt over forholdene

Han er også stolt over, hvordan danske svineproducenter passer dyrene samt alt det, de går og gør i staldene.

- Derfor reagerede vi også prompte, da Dyrenes Beskyttelse den 7. august satte deres Burgris-kampagne i søen. En kampagne, hvor de ville pådutte forbrugerne et billede af, at vi holder grise i bure. Det gør vi naturligvis ikke. Det er fake news, sagde han.

Henrik Mortensen udtrykte også stolthed over de danske svineproducenters faldende forbrug af antibiotika, som bliver ved med at falde.

- Det er tal, der er grund til at være stolte over, og en generel tendens, som da også nu og da roses af WHO, som kalder os for et eksempel til efterfølgelse, men noget som desværre ikke afføder mange positive kommentarer eller medieomtale. I hvert fald ikke så længe kurven er nedadgående. En positiv undtagelse er udtalelser fra statsministeren på L&F's årsmøde, hvor han anerkendte, at vi har "knækket antibiotikakoden", som han udtrykte det. Tak for det hr. statsminister, sagde Henrik Mortensen.