Abonnementsartikel

De danske frøavlere har allieret sig med internationale grønne organisationer i kampen mod patenter på plantegenetik.

De danske frøavleres formand, Thor Gunnar Kofoed, der blev genvalgt på frøsektionens årsmøde, kunne i sin beretning fortælle, at fronterne er trukket kraftigt op i skarp retorik på EU-niveau om nye forædlingsteknikker.

- Problemet er tillid, frygt for monopolisering og manglende ønske om at forstå hinanden, sagde Thor Gunnar Kofoed, som mener, at man konstant taler forbi hinanden.

- Det har bestemt heller ikke været hjulpet af, at det er kommet frem, at der ligger flere tusinde patentansøgninger på dele af planter, og at det Europæiske Patentkontor ønsker at snige patenter ind i planter ad bagvejen, sagde han.

Han mener, at biotekindustrien og kapitalfonde har fejlvurderet planteområdet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Snyder lovgiverne

- Biotekindustrien og kapitalfonde tror de har fundet et nyt område at malke, hvor de er klar til at snyde lovgiverne, fordi de ved, at det Europæiske Patentkontor kun er interesseret i at udstede så mange patenter som muligt, fordi de som selvstændig organisation lever af at udstede patenter. Patenterne skal bruges til at blokere for konkurrenterne, og det er de største pengetanke, der vinder blokaden, sagde Thor Gunnar Kofoed.

Han tilføjer dog, at det ikke er nyt, for allerede for toethalvt år siden satte frøavlerne sig imod og fortalte klart, at naturens gener aldrig kunne patenteres.

- Det har vi brugt rigtig meget tid på, og i sommeren 2017 kom EU Kommissionen med en præcisering over for det Europæiske Patentkontor (EPO), at man ikke kunne tage patent på naturens gener eller dens biologiske processer, fortalte han.

Uvildig afprøvning

- Lad det lige være sagt en gang for alle. Vi har i Europa verdens bedste og mest innovative plantenyhedsbeskyttelsessystem, hvor alle sorter uvildigt afprøves, inden de kommer på sortslisten, samtidig med at ingen kan blokere for, at andre kan forædle videre med en beskyttet sort. Det er den største forskel til patentsystemet, hvor den dårligste forædler, bare fordi han har kapital og advokater bag sig, kan blokere for alle andre forædlere. Erfaringen fra resten af verden er helt klar. Vi har flere hundrede forædlere i EU, der er under 20 betydende forædlere i resten af verden, og de fire største sidder på mere end 80 procent af rettighederne, fortalte Thor Gunnar Kofoed.

Han mener, at patenter vil være altødelæggende for EU's forædlere.

- Det er yderst naivt at tro, at bare enkelte europæiske forædlere kan kæmpe mod de kæmpe kapitalfonde. Hvis patenterne vinder, bliver det med sikkerhed dyrere og dårligere for os, sagde han.

Grønne organisationer

På den baggrund har COPA/COGECA samlet de andre europæiske landbrugsorganisationer for at lave et fælles brev til EU Kommissærerne for Landbrug, Miljø og Vækst.

De underskrivende organisationer tæller over 30 millioner medlemmer og er cirka 99 procent af alle landmænd i EU. Derudover er der opbakning fra et stigende antal forbrugerorganisationer.

- Det spirende samarbejde med de grønne organisationer har været godt i den periode, hvor vi havde en fælles sag mod patenter. Med samarbejdet har vi aftalt møder i foråret om, hvorvidt det kan udbredes. Interessant, sagde Thor Gunnar Kofoed.