På Plantekongres 2018 var der blandt andet fokus på måling af indhold i gylle.

Hvad får vi ud af at måle på gyllens indhold? Spørgsmålet blev rejst på Plantekongres 2018, og Tavs Nyord fra Aarhus Universitet kunne fortælle om fremtidens måleudstyr i form af NMR-scanner. Samtidigt kunne Mathias Thue Nielsen, driftsleder fra Mogensgård i det Vestjyske kunne fortælle om et års erfaringer med NIR-sensor, som er monteret på bedriftens Samson PG 25-gyllevogn, som bedriften fik leveret til sæson 2017.

- Vi har haft rigig gode erfaringer med NIR-sensor, som har levet op til vores forventninger, fortalte Mathias Thue Nielsen på Plantekongres 2018. I filmen her i artiklen, kan du se Mathias Thue Nielsens kollega fortælle om systemet i praktis, mens Martin Hjord Kongsgaard fra Herborg Smede- og Maskinforretning, som har leveret systemet, fortæller om mulighederne i NIR-sensoren.

Vi har haft rigig gode erfaringer med systemet

- Mathias Thue Nielsen, Driftsleder hos Mogensgård

Andre muligheder?

Én anden mulighed for måling af næringsstofferne i gyllen er NMR-scanner, som ved hjælp af to magnetfelter måler næringsstofferne i gyllen. Tavs Nyord fra Aarhus Universitet fortalte om denne nye teknologi, som dog stadig er i udviklingsfasen.

- Der er flere fordele ved systemet, blandt andet er NMR en mere direkte måling af næringsstofferne i gyllen end NIR-sensor, og vi har også at gøre med et system som er fuld kaliberet fra fabrikken, hvilket blandt andet giver en meget præcis måling, fortalte han på Plantekongres 2018.

Ét af ulemperne er kapaciteten på sensoren, hvor man på nuværende tidspunkt ikke har knækket koden til at have samme kapacitet, som en NIR-sensor.

- Vi arbejder i øjeblikket på højtryk for at løse denne udfordring, men jeg vil tro, at vi i løbet af et års tid måske kan være klar til at lancere MNR-sensorer på markedet.