For at sikre kendskab til hygiejne, herunder hygiejne om husdyr-MRSA, skal folk, som arbejder med levende grise, nu tage et e-hygiejnekursus. Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Et tiltag der kan være gavnligt for mange svineproducenter, mener Nikolaj Stidsen, der er svinekonsulent i landbrugets rådgivningsvirksomhed LMO:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et lovkrav for alle der arbejder med svin enten i svinestalde, transportstalde og som chauffør. Kursuset skal gennemføres i 1. kvartal, og den information man får på kurset er meget væsentlig i forhold til intern og ekstern smittebeskyttelse generelt i besætningerne, udtaler konsulenten.

Led i MRSA-handlingsplanen

Ifølge Fødevarestyrelsen er målet blandt andet at give viden om, hvad man skal gøre for at forebygge, så bakterier og andre smitstoffer ikke kommer ud af stalden. Hygiejnekurset indføres som led i MRSA-handlingsplanen, som blev aftalt i april 2015 af alle daværende partier i Folketinget.

Ifølge Nikolaj Stidsen er hygiejne en afgørende faktor for at forebygge smittefare:

- Det er vigtigt hele tiden at være opmærksom og at få genopfrisket sin viden på området. Kursuset kommer godt omkring nogle af de problemstillinger som medarbejdere i svinestaldene kan møde ? også uden for stalden. Hvordan forholder vi os til f.eks. til børn og syge mennesker som er mere udsatte for en infektion med MRSA, understreger Nikolaj Stidsen.

Kurset er bligatorisk

Hygiejne kurset er fra 1. januar 2018 obligatorisk for ejere og ansatte i svinebesætninger, transportvirksomheder, på samlesteder eller på slagterier, som håndterer levende grise. Det forventes, at ca. 10.000 personer skal gennemføre kurset i 1. kvartal 2018, oplyser Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi opfordrer alle svineproducenter til at få gennemført kurset hurtigst muligt. Udover at give viden om husdyr-MRSA så kan det også generelt være med til at øge bevidstheden blandt de danske svineproducenter, når det gælder smittespredning for at forebygge resistensproblemer?, slutter Nikolaj Stidsen.