- Landbrug & Fødevarer (L&F) har udsendt en pressemeddelelse, hvori man fortæller, at man de kommende uger vil fortynde sæden. Skylden herfor tillægges den gruppe af avlere i DanAvl-systemet, der var opsagt af L&F ved årsskiftet, og som ikke ville indgå en leverandøraftale med DanAvl P/S, og det er ikke en rimelig udtalelse, lyder det fra gruppen i en pressemeddelelse..

- Gruppen er gået positivt ind i forhandlinger med L&F om at finde en løsning for den store del af de orner, som står på Hatting-KS og Ornestation Mors. Tilgangen fra gruppens side har hele tiden været positiv og søgende efter at finde en for begge parter rimelig aftale, så danske svineproducenter fortsat kunne få de ønskede leverancer af sæd, understreger advokat Joan Vollertsen på gruppens vegne.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Nej til ultimativt krav

- Faktum er dog, at L&F i november ikke ville vedstå en indgået og kendt fratrædelsesaftale og beordrede alle gruppens cirka 1200 orner afhentet eller slagtet pr. 31. december. L&F meddeler samtidig, at gruppen ikke kunne opstalde egne orner på KS Mors og Hatting KS efter 1. januar 2018. I december kom L&F pludselig tilbage, da man formentlig indså, at denne beslutning vil have store konsekvenser for de danske svineproducenter. L&F ønskede nu at indgå i en forhandling om at leje nogle af gruppens orner. Som ansvarlige kollegaer indgik gruppen derfor i disse forhandlinger, forklarer advokat Joan Vollertsen.

- Der blev i forhandlingerne opnået enighed om, at ornerne skulle købes af L&F, om prisen pr. orne, men ikke om antallet af orner, og derudover fremkom L&F med et ultimativt krav om en total ansvarsfraskrivelse, der for gruppens vedkommende vil have den betydning, at gruppen skulle afstå fra alle fremtidige retskrav i forbindelse med det indgåede aftalegrundlag.

- Det er gruppens holdning, at ingen ansvarlig virksomhedsejer vil indgå en sådan ensidig ansvarsfraskrivelse, og gruppen blev derfor desværre nødt til at takke nej til en aftale med L&F, beklager advokat Joan Vollertsen.

Gruppen ønsker på den baggrund at lade kollegerne i branchen vurdere, hvem der har skylden for den fortyndede sæd.

Håber på reelt alternativ

- Advokat Joan Vollertsen gør det samtidig klart, at gruppen håber, at der snart vil være et reelt alternativ på det nuværende KS-marked, og at disse produkter vil blive distribueret rundt, som alle svineproducenter kender det i dag, direkte til stalddøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Gruppen bag Danish Genetics arbejder på, at alle de KS-stationer, som vil være tilknyttet Danish Genetics i både ind- og udland, vil være PRRS-negative, og at Danish Genetics vil levere hele produktsortimentet af sæd fra Dansk Landrace, Dansk Yorkshire og Dansk Duroc.

- Gruppen arbejder på at tilbyde fleksible løsninger, som tilgodeser den enkelte svineproducents behov og ønsker uden lange og monopolistiske aftaler, som udelukkende tilgodeser den ene part.

- Gruppen vil samarbejde med deres kunder i øjenhøjde og tror på retten til det frie valg. Gruppen er klar og vil rigtig gerne qua deres handlinger og ved at levere topkvalitetsvarer give de danske svineproducenter disse muligheder, hvis bare markedet var frit og tilgængeligt for alle, understreger advokat Joan Vollertsen.