DanAvl tilbyder ny genetikaftale til danske svineproducenter, der producerer egne polte. Det skyldes et ønske om at forbedre og simplificere hjemmeavl. Det skriver DanAvl i en pressemeddelelse.

Med den nye aftale bliver alle genafgifter lagt over i et fast abonnement baseret på antal avlssøer i den enkelte besætning. Abonnementet er fleksibelt i forhold til om det skal være på månedsbasis, kvartalsbasis eller andet og inkluderer fuld adgang til DanAvl genetikken, både sæd og levende dyr. Desuden er der mulighed for at tilvælge kernestyring, således at svineproducenten selv har kontrol over indekseringen af sine avlsdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det hele taget giver abonnementsordningen meget mere fleksibilitet for soholderen, da det ikke bare giver adgang til Duroc-, Landrace- og Yorkshiresæd uden den sædvanlige stykafgift, men også indkøb af dyr uden stykafgift. På den måde kan man frit supplere sin besætning med indkøbte polte i en periode, hvis man ønsker dette.

- Med abonnementsordningen får man frit valg på alle hylder. På den måde gør vi avlsarbejdet enklere og mere effektivt for svineproducenter med hjemmeavl.. Derfor kan producenterne nu fokusere på at anvende de bedste gener og optimal avlsplanlægning, frem for at bruge tiden på at suboptimere omkostninger, siger administrerende direktør i DanAvl, Thomas Muurmann Henriksen.

I udlandet har abonnementsordningen længe været standard, hvorfor ændringen er udtryk for en standardisering af genafgifter for hjemmeavl inden for EU. Derfor vedtog VSP allerede i 2015, at den nye ordning skulle træde i kraft i Danmark. Abonnementsordningen har siden 2015 været en mulighed også i Danmark, men nu indføres den for alle i stedet for stykafgifterne.