Der er mange ting at tænke på, når man bliver selvstændig landmand. Det er en stor opgave, og for mange yngre gårdejere betyder titlen som selvstændig også, at man pludselig skal være chef for første gang i karrieren. Men hvordan håndterer man egentlig det skifte, når man går fra selv at være medarbejder til pludselig at være ejer og leder af egen gård. Det har vi spurgt Britt Lützhøft Rønberg, der er rekrutteringskonsulent hos LMO, om.

- Jeg tror, at det allervigtigste er, at man er klar over, at man ikke kan det hele fra første dag. Der er mange ting, som man lærer hen ad vejen, og det er vigtigt, at man er tålmodig i den proces, siger hun og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan være en god ide at søge sparring og rådgivning og anerkende, at man ikke er god til det hele. Det kan både være fra de ansatte men også fra det hold man har bag sig, som eksempelvis består af gårdråd og rådgivningsteamet. Det der umiddelbart kan virke som en svaghed kan nemlig vendes til at være en stor styrke.

Det er dog ikke kun gårdråd og konsulenter, der er værd at lytte til.

- Der er mange erfarne landmænd, som er dygtige til at tjene penge, der gerne vil dele ud af deres viden, og som er gode til at være mentorer for de unge. Man skal aktivere sit netværk, så man har det rigtige hold omkring sig, siger Britt Lützhøft Rønberg.

Stil krav

Når man står med nøglerne i hånden for første gang, kan det givetvis være en overvældende oplevelse, men det er ifølge rekrutteringskonsulenten vigtigt, at man husker at være kritisk.

- Man skal huske, at man gerne må stille krav, når man skal finde sine samarbejdspartnere. Det handler ikke om at få den rådgivning, som taler dig efter munden, men man skal derimod have den rådgivning, der udfordrer, siger Britt Lützhøft Rønberg og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På samme måde som man udfordrer banken, er det vigtigt også at være kritisk omkring sin rådgivning og overveje, om man får nok værdi ud af det.

Dele begejstringen

En af udfordringerne for den nye leder kan være at få medarbejderne til at dele den ildhu, man selv har for projektet.

- Man skal selvfølgelig være klar til at gå forrest. Motivation er nøgleordet, men det er også vigtigt, at man inddrager sine medarbejdere og deres erfaringer. Hvis man tror, at man selv kan det hele på den halve tid, bliver man hurtigt utroværdig, forklarer Britt Lützhøft Rønberg og fortsætter:

- Det er klart, at man som ejer og leder har hånden på kogepladen i forhold til banken. Hvis det går galt, står man uden hus og hjem, så det giver et andet incitament end medarbejderne har. Men det skal ikke forstås som om medarbejderne ikke brænder for projektet.

Hvis man vil have den fulde opbakning fra medarbejderne, kræver det en stor indsats som leder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det handler om at man åben omkring sine visioner og fortæller, hvad det handler om, så man får medarbejderne med ombord. Man skal bruge krudt på at informere medarbejderne om, hvilken retning man ser for virksomheden, siger rekrutteringskonsulenten.

Når man ejer egen bedrift, løber man aldrig tør for opgaver, og det kan være svært at få døgnets 24 timer til at slå til.

Selvom det kan være fristende bare at knokle igennem, er det ifølge Britt Lützhøft Rønberg vigtigt, at man har styr på sit bagland.

- Man skal være sikker på, at familien har accepteret den arbejdsindsats, man har planer om at yde, siger hun.

Trods det at der er meget at tænke på som leder, er det alligevel værd at kaste sig ud i udfordringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg synes, det er fedt, at de unge gider løfte den opgave det er at være direktør i egen virksomheder. Der er så mange muligheder i at være leder, det er spændende og man kan tage det i mange forskellige retninger, siger Britt Lützhøft Rønberg.