Da Bæredygtigt Landbrug blev stiftet, var der ingen der havde forudset, at foreningen ville udvikle sig til at have omkring 4000 medlemmer på ganske få år.

Det afspejler sig i de nuværende vedtægter, som ifølge direktør i Bæredygtigt Landbrug, Hans Aarestrup, ikke er gearet til at håndtere den forening, som Bæredygtigt Landbrug er blevet til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er klart, at de vedtægter, som foreningen har haft fra fødslen ikke passer til en forening af Bæredygtigt Landbrugs størrelse som den er i dag. Samtidig handler det om, at de aktiviteter, vi arbejder med har udviklet sig i forhold til, da foreningen blev stiftet, siger Hans Aarestrup.

Derfor skal vedtægterne opdateres, så de bliver mere operationelle. Og det er en proces, som har stået på siden Hans Aarestrup tiltrådte i februar 2016.

- Oprindeligt, var vedtægterne skruet sådan sammen, at man for at ændre vedtægterne skulle samle tre fjerdedeles flertal på to efter hinanden følgende ordinære generalforsamlinger. Det fik vi lavet om, så man fremadrettet kun skal samle to tredjedeles flertal på to generalforsamlinger for at ændre vedtægterne, siger Hans Aarestrup.

Bæredygtigt Landbrug holder ekstraordinær generalforsamling på Nutrifair den 18. januar. her skal en række vedtægtsændringer være med til at strømline foreningens vedtægter.

Ændringerne i vedtægterne er ifølge direktøren et udtryk for et ønske om at strømline foreningens profil. I forbindelse med, at Bæredygtigt Landbrug har anlagt indtil flere retssager i de forgangne år, har det hver gang været et emne, at også støttemedlemmerne som har spændt bredt lige fra den studerende landmandssøn i København til den pensionerede landmand, har haft stemmeret på lige vilkår med de medlemmer, der er aktive landmænd. Det bliver der nu lavet om på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi håber, at generalforsamlingerne vil vedtage forslaget, så det fremover bliver sådan, at det kun er aktive landmænd der ejer jord, som har stemmeret i foreningen. På den måde skærer vi ud i pap, hvem vi arbejder for og hvilke interesser, vi vil varetage, siger Hans Aarestrup.

Arbejdet med vedtægterne har stået på i nogen tid, og ud over at bestyrelsen lagt arbejde i det har vi også benyttet os af at vi har mange medlemmer, som er både dygtige og erfarne udi bestyrelsesarbejde. Og et par af dem havde nogle kommentarer, som fik os til at justere det endelige forslag. Så det er vi glade for, at de har villet engagere sig i, siger Hans Aarestrup.

En måned før den ekstraordinære generalforsamling har Bæredygtigt Landbrugs medlemmer fået tilsendt forslaget om vedtægtsændringer, som det sig hør og bør ifølge vedtægterne.