Optimismen vendte tilbage til danske landbrug i 2017. Svineproducenterne taler den bedste økonomi i mange år, og mælkeproducenterne har glædet sig over høje priser, mens andre driftsgrene udtrykker tilfredshed, siger formand for LandboSyd, Mogens Dall i en nytårsudtalelse.

- Den positive udvikling vil komme til udtryk i de regnskaber, som vil blive præsenteret her i starten af året, og så håber vi ellers på en fortsat positiv udvikling her i 2018, selv om noget tyder på, at der kommer bump på vejen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økonomisk frihed til at agere

- Der er brug for et økonomisk løft. Vi har brug for en indtjening, som kan give os større økonomisk frihed til at agere. Derfor vil vi i LandboSyd fortsat kæmpe for bedre vilkår for vores erhverv, siger Mogens Dall.

Han forklarer, at Landbrugspakken i 2017 har medvirket til en bedre høst, og dermed har en langvarig indsats med at overbevise politikerne om mulighederne i erhvervet giver konkrete resultater. Mogens Dall undrer sig over, at Landbrugspakken fortsat møder kritik, og han understreger, at Landbrug & Fødevarers "De syv syndere" er et seriøst grundlag at komme videre på.

Coop under beskydning

Også debatten om pesticider vil fortsætte i 2018. Mogens Dall mener, at Coop skød sig selv i foden i oktober ved at håne størsteparten af kunderne og leverandørerne med Samvirke-forsiden. Ingen behøver iføre sig beskyttelsesdragt for at spise ganske almindelige sunde fødevarer. Samtidig kom Coop under beskydning på de sociale medier for import af kød fra en række lande - uden tydeligt at gøre kunderne opmærksom på, hvor kødet stammer fra.

Skræmmekampagne et selvmål

- Forbrugerne er kloge nok til selv at vælge, og dansk landbrug leverer masser af gode fødevarer, som på en lang række områder er kvalitetsmæssigt helt i top. Coop's skræmmekampagne var et selvmål, og derfor sagde 26 sønderjyske Coop-forretninger fra i en alliance med LandboSyd. Det viste sig, at der er brug for en seriøs og nuanceret debat på et fagligt grundlag, siger Mogens Dall.

Følelser i spil

- Jeg tror, vi også i 2018 kommer til at opleve en følelsesmæssig debat om sprøjtemidler. Det gælder eksempelvis de planlagte sprøjtefrie områder omkring vandboringer i bl.a. Sønderborg kommune. Det er svært at forstå, at der skal gribes ind i forhold til godkendte pesticider, og vi vil fortsat være med langt fremme og følge sagen helt til dørs, siger Mogens Dall.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svinepest og Brexit-aftale

Med et kig ud over grænsen gør han opmærksom på, at kampen mod at svinepest slæbes ind i Danmark har meget høj prioritet. Alle skal fortsat være på vagt, og agtpågivende:

- Vi skal stå sammen om denne opgave. Et udbrud koster i milliardklassen og vil ramme os alle, siger Mogens Dall.

På den internationale scene håber han på en god Brexit-aftale mellem EU og Storbritannien. Danske landmænd har store interesser på den anden side af Nordsøen, og eksempelvis er Arla Foods største mejeriselskab derovre. En dårlig aftale - eller slet ingen aftale - kan få stor indflydelse på den vigtige danske eksport af fødevarer, understreger Mogens Dall.