Henrik Mortensen sender sine sidste nytårshilsner som formand for Danske Svineproducenter.

DEBAT - Nu hvor året rinder ud, kan vi glæde os over at kigge tilbage på et år, hvor arbejdsglæden, produktiviteten, økonomien og investeringslysten alt sammen er gået den rigtige vej.

Vi kan også glæde os over, at de politiske toner på mange måder er blevet mildere. Det kan dog ikke siges uden at drysse malurt i bægeret, idet den politiske usikkerhed, stadig er en klods om benet for erhvervet. For netop, som vi fornemmer mildere politiske vinde, så oplever vi desværre igen og igen, at politikere pludselig stikker en populistisk en kæp i hjulet, som er en trussel for vores eksportmuligheder.

Senest oplevede vi det få dage inden jul, hvor Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen angiveligt følte sig kaldet til skælde ud og kalde dyrevelfærden i vores stalde for ?mildest talt ikke tilfredsstillende?. Sådan en udtalelse, hvor ministern med al sandsynlighed taler mod bedrevidende, er langt under lavmålet, og det selvfølgelig ikke i orden.

Når politikere inklusiv ministeren - med den ene hånd - drysser om sig med udtalelser, der går imod erhvervet, så øger det den politiske usikkerhed og dæmper investeringslysten i de nye stalde, som ministeren ellers - med den anden hånd - har givet investeringskroner til. Det er mildest talt temmelig uhensigtsmæssigt, men det er vilkår, vi har døjet med i årtier. Derfor er vores nytårsønske, at det må høre op.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Samtidig med ytringer om støtte til erhvervet og til nye stalde, og vi også kort før jul fået præsenteret et veterinærforlig, som også rummer nogle brede formuleringer, som kan være svære at gennemskue, hvilke konkrete tiltag, de ender med. Så til trods for ministerens forsikringer til i pressen om, at der ikke kommer stramninger med det nye veterinærforlig, så tyder selve teksten dog mere på stramninger. Derfor er der nogen usikkerhed, hvor det ender.

Så på trods af, at mange af os har haft et godt regnskabsår, er de modsatrettede politiske signaler desværre noget, som dæmper investeringslysten i erhvervet, og derfor glæder vi os til, at fødevareministeren kommer til vores generalforsamling den 17. januar, så vores medlemmer får mulighed for at tage debatten med ham face og face.

I juledagene, hvor mange danskere heldigvis sætter tænderne i en god, dansk flæskesteg, er det kedeligt at dagbladet Information samtidig valgte at sætte halekupering i et dårligt lys.

Men lad os afslutningsvis slå fast, at vi er stolte over, at vi producerer rigtig mange grise i verdensklasse. Kunderne kan vælge frit, om de vil købe flæskesteg fra en velfærdsgris i ministerens hjerteordning med hele haler eller flæskesteg fra en almindelig god, dansk gris, der også har haft det godt. Forbrugerne bør dog vide, at risikoen for, at en gris med hel hale har haft halebid, er to-tre gange større end risikoen for halebid hos en halekuperet gris. Til gengæld kan man ikke smage forskel på, om flæskestegen kommer fra den ene eller den anden varemærkegris.

Med disse ord ønsker Danske Svineproducenter godt nytår til alle med berøring til vores erhverv.