Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen antændte torsdag før jul en fornyet blæst om halekupering, da han sagde, at omfanget "mildest talt ikke er tilfredsstillende", og han fulgte samtidig op med et krav om, at der skal mere kontrol til, og at han vil kræve skriftlig dokumentation for, at svineproducenter har forsøgt at forebygge halebid, før der halekuperes.

Det fik straks Danske Svineproducenters formand, Henrik Mortensen på banen med en kritik af ministeren for ikke at være fair, fordi stadig flere dyrevelfærdskontroller i danske svinestalde fra 2015 til 2016 alligevel har ført til en tydelig fremgang i andelen af kontroller helt uden bemærkninger, som nu udgør 69 procent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kalder alternativet til halekupering værre og mener, at det er en nødvendighed for at forebygge halebid, som er det rene blodbad og et alvorligt dyrevelfærdsmæssigt problem, når en hale bides helt ind til grisens ryg.

Aviser og tv

Herefter kom næste mediebølge i sagen med artikler i de almindelige aviser og tv-indslag Lillejuleaften.

En af de mest omfattende omtaler af sagen i denne omgang kunne læses i dagbladet Information, som kunne berette, at danske svineproducenter med en særlig tolkning af ordlyden ikke efterlever en EU-regel, som har været gældende siden 1994.

Omtalen var meget malende med en opgørelse af, at et års afklippede haler fra danske pattegrise kan nå halvvejen rundt om jordkloden.

Forrykt overtrædelse

Jura-eksperter er ifølge avisen ikke enige om, hvorvidt Danmark kan klare frisag i EU i sagen om halekupering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men jurist Sacha Lucassen, som for nylig har taget en master i dyrevelfærdslovgivning og skrev sit speciale om netop direktivet om halekupering, er dog ifølge Information ikke i tvivl om, at Danmark vil tabe en eventuel sag ved EU-domstolen.

Hun mener, at direktivet konsekvent bliver overtrådt, og hun kalder det helt forrykt.