De danske landmænd ser med stor optimisme på indtjeningen, investeringerne og produktionen i 2017. Landmændene har også positive forventninger til 2018, især producenter af mælk, svin og mink, men der indikeres så småt en konjunkturvending. Det viser en ny måling i Landmandsbarometeret, der to gange om året spørger over 2.000 landmænd om deres forventninger til fremtiden. Det skriver Seges i en pressemeddelelse.

- Analysen viser, at landmændene er meget optimistiske med hensyn til 2017. Landmændene ser stadig positivt på 2018, men pilen begynder så småt at nedad, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef på Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen viser endvidere, at der fortsat er alvorlige barrierer for produktionen, blandt andet i form af høje produktionsomkostninger, og der er nu også begyndende mangel på arbejdskraft i landbruget. Siden undersøgelsen startede i 2010, har adgangen til arbejdskraft ikke udgjort en væsentlig begrænsning på produktionen, men nu angiver næsten hver femte bedrift, at manglen på arbejdskraft lægger en bremse på produktionen.

- Efter en række vanskelige år med lave priser, Ruslandsembargo mv., har store dele af landbruget nu befundet sig i en højkonjunktur det sidste 1-1½ år, blandt andet på grund af højere priser og Fødevare- og landbrugspakken. Det har medført et behov for ekstra arbejdskraft. Og da arbejdsløshed i Danmark generelt er meget lav, ser vi nu også begyndende tegn på flaskehalse i landbruget, fortæller Klaus Kaiser.

En anden væsentlig begrænsning på produktionen er adgangen til finansiering. Siden 2010 har typisk 35-40 procent af landmændene oplevet begrænset adgang til finansiering. Denne andel er nu faldet til 24 procent.

- Højkonjunkturen har også betydet, at indtjeningen er blevet kraftigt forbedret, og antallet af konkurser er raslet ned. Det kvitterer den finansielle sektor nu for, idet der er tegn på en begyndende opblødning i landmændenes adgang til kreditter, fortæller Klaus Kaiser.

Bekymrende udvikling

Formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild er bekymret for den begyndende mangel på arbejdskraft.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er særdeles uheldigt, hvis de gode konjunkturer i mælke- og kødproduktionen bliver bremset af mangel på arbejdskraft. Det er derfor tvingende nødvendigt at sikre tilstrækkeligt med kvalificeret arbejdskraft til vores vigtige eksporterhverv.

- Det er dog positivt, at flere nu tilsyneladende har adgang til at låne, men der er stadig mange landmænd, der mangler finansiering. Så det vil være meget positivt, hvis opblødningen kan fortsætte, så det bliver muligt at foretage helt nødvendige investeringer og ejerskifter, siger Martin Merrild.