Med oprettelse af egen økologisk konsulent i AgriCenter Nykøbing, viser NordicSugar, at man ikke bare tror på, at den økologiske sukkerproduktion er en døgnflue.

- Efter sæson 2017, som var vores første år med decideret sukkerroer i et mindre areal, som var hundrede procent økologisk, så forventer vi at komme op på hele 300 hektar med økologiske sukkerroer i 2018, og potentialet lige nu er over 1.000 hektar med økologiske sukkerroer, fortæller Jørgen Gyllinge Jensen, økologikonsulent hos NordicSugar AgriCenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettidige omhu

Jørgen Gyllinge Jensens job er at rådgive og forsøge at hjælpe de kommende og de nuværende økologiske avlere med at nå et så godt resultat, som overhovedet muligt i de økologiske sukkerroer.

- Det kræver i den grad rettidig omhu at arbejde med de økologiske sukkerroer, og den nok største udfordring, er at få en god start på sæsonen, som er altafgørende, fortæller han.

Her hentyder han blandt andet til en hurtig fremspiring af roerne:

- Det glæder om, at få roerne hurtigt nok op ad jorden, før ukrudtet, og derfor er det alt afgørende med tålmodighed, så roerne ikke sås for tidligt, men når der er den optimale jordtemperatur, ligesom såbedet skal være jævnt, og frøerne ikke placeres for dybt.

- Jordtemperaturen er alt afgørende, men sår man roerne for sent koster det udbytte, og derfor skal vurderingen om så-tidspunktet tages ud fra vind og vejr i den periode, hvor jordtemperaturen nærmere sig det optimale.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man kan også med stor fordel blindstrigle lige inden såning og lige efter såning, for på den måde at holde ukrudtet i skak. Teoretisk set skal roerne være oppe ad jorden inden for seks dage.

Angående vedligeholdelse i sæsonen, tror Jørgen Gylling Jensen på, at lugerobotterne er fremtiden, men at teknologien ikke helt er på plads endnu i økologiske sukkerroer.

- Vi har kolleager i Østrig hvor ukrudtstrykket er meget laver, som er ret langt fremme med udviklingen af brugen af lugerobotter, og de avlere har reduceret omkostningerne i de økologiske roer med op til 88 procent - blandt andet med at bruge en lugerobot.

Udbyttepotentiale

De økologiske sukkerroer hives op ad jorden allerede i midten af september, og dermed vil der være et lavere udbytte, end i de konventionelle, som vokser i jorden betydeligt længere.

- Men i teorien vil vi undgå angreb af mange svampesygdomme, som vil komme i september, og landsforsøg viser, at der i gennemsnit tabes 15 procent udbytte ubehandlet, hvis roerne rammes af svampeangreb, fortæller økologikonsulenten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver også det faktum, at når der ikke laves en kemisk plantebeskyttelse i roerne, så tjenes der tre procent i udbytte som er det faktum, at roerne sættes fysisk tilbage i deres vækst ved kemisk behandling, plus omkosteringer som en planteværns-tildeling koster i indkøb af kemi.