Den nye husdyrlov, der blev vedtaget i begyndelsen af 2017, sætter loft over mængden af fosfor, der må spredes på markerne. Udover selve fosforloftet offentliggører Miljø- og Fødevareministeret snart, hvilke arealer der skal udpeges som særligt følsomme for fosfor. Men det faglige grundlag for udpegelsen halter, mener Lars Hvidtfeldt, der er næstformand i Landbrug & Fødevarer.

- I forhold til husdyrloven kan det være op til 24 procent af arealerne, hvor der vil være et skærpet fosforloft. Vi er meget betænkelige ved, om man har faglig snor i udpegningen. Det er ikke tilstrækkeligt undersøgt, hvordan fosfor bevæger sig, hvordan det bindes, og hvordan det udvaskes fra forskellige jorde til vandmiljøet, siger Lars Hvidtfeldt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I modsætning til kvælstof mangler virkningen af fosfor efter hans mening meget bedre dokumentation i forhold til effekten på vandmiljøet. Derfor er det også efter hans opfattelse, at beslutninger vedrørende fosforen er lavet på baggrund af formodninger og antagelser frem for fakta.

Skærpelser

Fosforloftet integreres i landmændenes gødningsregnskab, og kravene skærpes over en årrække med virkning fra august 2017, og de vil blive skærpet i 2019 for mink og fjerkræ og i 2020 for svin. Derudover indføres skærpede krav gradvist fra den 1. august 2018.

Med de nye fosforlofter, som skal gælde fra 1. august 2018, bliver producenterne stillet i en situation, hvor mange skal ud og finde ekstra udspredningsarealer. Rugeægsproducent Jeppe Mouritsen er frusteret over den usikkerhed, der er forbundet med fosforloftet og udbringningen af den gødning, han ligger inde med.

- Det er rent ud sagt skideirriterende, at jeg ikke ved, hvad jeg har at forholde mig til. Jeg har en fin bedrift, der passer til den husdyrgødning, jeg har. Så er det irriterende igen, at få endnu en regulering, siger Jeppe Mouritsen og fortsætter:

- Jeg ved ikke om jeg skal ned på 30 kg fosfor pr. hektar, eller jeg kan nøjes med 35 eller 43.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kort varsel

Fra august 2018 træder de skærpede krav til fosforudbringning i kraft, men før Miljø- og Fødevareministeriet fremlægger kort over de områder, som det anser at være særligt følsomme områder, kan de enkelte bedrifter ikke planlægge drift efter de nye regler. Den begrænsede tid er et punkt som Lars Hvidtfeldt også mener er kritisabelt.

- Det kommer så sent, at landmændene allerede har lavet mark- og gødskningsplaner samt aftaler om afsætning af gødning for 2018 og 2019. Med så kort varsel kan det være svært for landmændene i de berørte områder at nå at starte forfra med det hele og få nye gødningsaftaler på plads. jeg mener at en indfasningsperiode på mellem to til fire år havde været mere passende, siger Lars Hvidtfeldt.

Mere jord?

Jeppe Mouritsen mener også, at den korte tidsfrist er med til at gøre planlægning endnu sværere, end det i forvejen er.

- Jeg synes en fem års periode ville være mere passende, for så vil der være bedre tid til at købe eller forpagte jord eller få lavet andre aftaler om aftagning af husdyrgødningen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor det skal gå så stærkt, siger Jeppe Mouritsen og fortsætter:

- Min jord har altid ligget tæt på min bedrift, men nu kan jeg blive tvunget til at finde og købe mere jord, som jeg ikke ved, hvor kommer til at ligge. Så kan der komme store transportudgifter, og så er spørgsmålet også, hvilken pris jorden kan købes til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I øjeblikket venter Landbrug & Fødevarer på, at ministeriet sender bekendtgørelsen i høring og fremlægger kortet med de udpegede områder, som vil vise, hvilke områder der bliver ramt af det skærpede fosforloft.

Først N så P

Efter adskillinge år med fokus på udledning af kvælstof og forskellige begrænsninger af drift mener Jeppe Mouritsen, at der har været rigeligt med reguleringer, og at der trænger til at komme mere ro på.

- Før har vi haft kvælstofdebatten, og nu får vi en fosfordebat, der rammer over målet. Så skal vi igen til at have en debat omkring arealerne. Jeg synes selv, jeg har en harmonisk bedrift, men det kan jeg så ved hjælp af skrivebordspolitik finde ud af, at jeg ikke har. Som landmænd har vi aldrig ro på noget tidspunkt. Der er hele tiden nye reguleringer, siger han.