Skal såsæden ned i jorden, eller kan man bare sprede den ud ovenpå jorden?

Det er et af de mange spørgsmål, som den franske agronom og foregangskvinde inden for Conservation Agriculture, Sarah Singla, tumler med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

... Al bearbejdning af jorden giver ukrudtsfrø mulighed for at spire...

For kort tid siden var hun underviser og vært for 16 landmænd og konsulenter, der deltog i et kursus arrangeret af Foreningen for Reduceret jordbearbejdning i Danmark (FRDK).

Der blev lagt ud med et besøg på den gård, som Sarah Singla driver ved den store inddæmmede sø Pont-de-Salars godt 600 kilometer stik syd for Paris i Frankrig.

Driften af jorden overtog hun i 2010 fra sine bedsteforældre, der begyndte at dyrke pløjefrit i 1980. Samtidig med overtagelsen blev der omlagt til direkte såning med minimal jordforstyrrelse, varieret sædskifte og afgrødedække året rundt. Det vil sige efter principperne i Conservation Agriculture (CA).

Men Sarah Singla overvejer at ændre sin såmetode, så den slet ikke forstyrrer jorden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er nemlig sådan, at selvom hun med sin direkte såmaskine med skiveskær bearbejder jorden meget lidt, finder hun alligevel, at det er for meget.

- Al bearbejdning af jorden giver ukrudtsfrø i jorden mulighed for at spire. Dermed fremmer jeg ukrudtets muligheder og forringer muligheden for at dyrke med lavt input af ukrudtsmidler. Derfor vil jeg gerne over til at udsprede såsæden ovenpå jorden, forklarer Sarah Singla.

Udover, at såningen skal optimeres, arbejder Sarah Singla løbende på at optimere brugen af efterafgrøder - som hun har både sommer og vinter.

I Agro, der udkommer på fredag den 8. december kan du læse resten af artiklen, og hvordan hun samarbejder med sine naboer. Hendes fremgangsmåde er nemlig ikke at kritisere, men at forsøge at skabe positive relationer til alle dem, hun er i berøring med.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.