Lad os starte med et tankeeksperiment: Man er en del af et fællesskab, som giver adgang til det bedste produkt, og hvor man tilmed står forrest i køen til at modtage det. Samme fællesskab har betalt til udviklingen af produktet og været med til at holde hånden under erhvervet i de hårde tider. Nu går det bedre, og man tager så produktet med over på den anden side af gaden og starter en konkurrent til det selv samme fællesskab.

Er det rimeligt?

Det må læseren vurdere. For det er lige netop, hvad der sker med DanAvl-genetikken. De såkaldte udbrydere fra DanAvl vil tilsyneladende starte en konkurrerende virksomhed.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi betvivler ikke, at DanAvl står stærkt og er rustet til konkurrencen. Men på trods af, at flertallet fortsat er med i DanAvl, ærgrer vi os mildt sagt over, at nogle avls- og opformeringsbesætninger går egne veje med den genetik, vi har udviklet i fællesskab. Processen bag det nye selskab blev jo sat i gang i tillid til, at vi stod sammen.

Vi kan så forstå på flere udbrydere, at vi bare skal anerkende, at det er avlerne, der ejer generne, har udviklet dem for egen regning og skal have lov til at sælge dem frit i hele verden. Men den indstilling hverken kan eller vil vi acceptere. Vi betvivler ikke, at hver mand ejer sine grise. Men generne - dém ejer vi sammen, og vi finder det absolut ikke rimeligt, at nogen render med de fælles værdier, som er skabt over de sidste mange år af en samlet dansk svineproduktion. Det har aldrig været meningen, og det er slet ikke fremgangsmetoden, hvis vi skal stå så stærkt som muligt i dansk svineproduktion.

Vi er ikke bange for konkurrence. Det er sundt, og DanAvl er rustet til det. Men vi bliver nødt til at spørge: Bør det virkelig være os selv, vi konkurrerer med?

Lige om lidt står de, der bryder med DanAvl, uden adgang til DanAvl-genetikken og udviklingen heraf. Man bør - som køber af både polte og smågrise til videreopfedning - spørge sig selv, om man kender værdien af den vare, man har betalt for, og om man fortsat har tænkt sig at bidrage til at udbygge og vedligeholde vores fælles DanAvl- genetik. Det er jo netop de bidrag, som over tid har været med til at udvikle den danske svineproduktion til et niveau, man ser misundeligt efter i udlandet.

Det skulle jo gerne være sådan, at vi også i fremtiden kan udvikle og dele viden frit blandt alle danske svineproducenter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Konkurrerende selskaber betaler ikke genafgifter. De penge vil fremover ryge i lommen på udbryderne. Man er derfor ikke med til at finansiere, udvikle eller understøtte vores erhverv hvad angår forskning, innovation, udbredelse af ny viden, styrkelse af vores smittebeskyttelse via vaskehaller eller de andre projekter, vi driver i fællesskab til gavn for hele dansk svineproduktion.

Vi hæfter os også ved, at genafgifterne har holdt hånden under avlsarbejdet i de hårde år, hvor branchen ikke tjente penge. Det fælles avlsarbejde har givet en væsentlig merpris pr. avlsso. Derfor skuffer det os kun mere, at man nu siger tak ved at etablere en konkurrent og rende afsted med generne ? i stedet for at anerkende, at det er noget vi har skabt via fælles finansiering i årtier.

Netop fællesskabet, det fælles ejerskab og genafgifterne udgør en stor del af den model, der har skabt så store resultater i dansk svineproduktion.

Med det nye DanAvl kan landmanden her i Danmark fortsætte, som han plejer, men vores udenlandske konkurrenter, som køber DanAvl-genetik, skal til at betale den rigtige pris for produktet. Den indtjening, det skaber, har vi landmænd fremover et direkte ejerskab til, fordi danske svineproducenter ejer 51 pct. af DanAvl-aktierne via Landbrug & Fødevarer Svineproduktion.

Det giver god mening for os, at DanAvl samler deres salgsapparat, så der ikke render alt for mange rundt med det samme produkt og slås om de samme købere i udlandet. Før i tiden har mere end 100 sælgere på eksportmarkederne presset priserne ned, og det kan vi ikke være tjent med. Ingen anden professionel virksomhed ville skabe et genialt produkt og så slippe ejerskabet for marketing og salg på eksportmarkederne. Øget eksport af DanAvl-genetik vil også øge genindtægterne på længere sigt og dermed være en stor del af fremtidens udvikling af dansk svineproduktion.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er vigtigt at præcisere, at det nye setup kun skal begrænse udlandets muligheder for at købe DanAvl-genetikken for billigt. I Danmark er vi stadig fritstillet og kan indhente tilbud og handle med opformeringerne som hidtil.

Vi tror på det nye DanAvl. Men vi er forundrede ? måske endda forargede ? når nogen finder det rimeligt at bruge fællesskabets resultater til at konkurrere mod selv samme fællesskab.