Den engelske dyseproducent Billericay har fået testet dyse, så den overholder de nye krav til afdriftsreduktion.

Som bekendt trådte nye regler omkring afdriftsreduktion i kraft pr. 1. august i år, og det stiller nye krav til dysevalg ved udbringning af Prosulfocarb (Boxer) samt hvis man sprøjter nær vandmiljø eller §3-områder.

Langt de fleste planteværnsmidler har afstandskrav til vandmiljø, og med godkendt sprøjteteknik kan man reducere afstandskravet - og afdriften generelt. Kunsten er at vælge en teknik, der fortsat har god effekt, skriver Billericay i en pressemeddelelse.

Afdriftstest ved lavt tryk

De nye krav har fået den engelske dyseproducent Billericay til at foretage nye afdriftsmålinger af virksomheds BubbleJet dyse hos tyske JKI.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Dysen er nu testet med væsketryk på 1,0 og 1,5 bar. Tidligere har dysen kun været afdriftstestet i England ved to bar, og har her opnået den engelske 3-star afdriftsklassifikation, som giver min. 75 procent reduktion. Den engelske klassifikation anerkendes dog ikke fuldt ud i Danmark, hvorfor dysen hidtil har været på den danske liste med 50 procent afdriftsreduktion, skriver Billericay.

Med de nye målinger fra JKI kan BubbleJet dysen nu holde 75 procent afdriftsreduktion ved 1,5 bar og flere størrelser holder tillige 90 procent afdriftsreduktion ved 1,0 bar.

Dysen er netop optaget på den officielle danske liste over afdriftsreducerende dyser publiceret af Miljøstyrelsen.

Godt nyt til mange sprøjteejere

Billerecay Bubblejet er en kompakt injektor dyser, der har været på markedet omkring 25 år.

- Jeg hentede dysen til Danmark for omkring 10 år siden, og den har været fabriksmonteret på først talrige Scan-Sprayer sprøjter og siden på Bargam sprøjterne, siger sprøjtespecialist Finn Søndergaard, fra den danske importør Brdr. Toft - Sprøjtespecialisten,

- Vi oplever ved de hundredvis af sprøjtesyn vi har foretaget, at Billericay BubbleJet ligger utrolig flot på enkeltdyseflow, både nye og brugte dyser, siger Finn Søndergaard,

- Ofte ligger vi med en variation på +/- 2-3 procent, hvor mange andre dyser ligger i niveauet 8-10 procent, hvilket er rigtig flot og giver en godt grundlag for en præcisionssprøjtning.

Ny dysestørrelse og vinklet dysekappe

- Billericay tilbyder BubbleJet dysen i en rødbrun størrelse 035. Det er en for de fleste ukendt størrelse, men den er faktisk ret interessant, siger Finn Søndergaard.

- Vi ser en tendens til, at der igen anvendes større væskemængder, og der køres ofte lidt stærkere end tidligere. Samtidigt kræver de nye afdriftskrav et lavere væske tryk, så alt i alt passer en lidt større dyse godt til rigtig mange forhold.

Som navnet angiver ligger den midt i mellem en blå 03 og en rød 04, og giver for eksempel ved to bar 195 liter per hektar med en hastighed på syv kilometer i timen, eller 200 liter pr. hektar med en hastighed på ni kilometer i timen ved 3,5 bar.

Billericay er tillige producent af en smart vinklet dysekappe, der giver alle otte mm dyser en vinkling på 30 grader. Ifølge Billerecay har 30 grader vinkling ved flere forsøg vist mereffekter. Monteres hver anden dyse frem og hver anden dyse tilbage, får man på enkel og billig vis et spredebilleder der minder om de dobbeltviftede dyser.

- Vi har nu i vores sortiment et bredt udvalg af både enkelt og dobbelt viftede kompaktinjektor dyser med 90 procent afdriftsreduktion i størrelserne fra 02 og 05, og vel at mærke dyser der passer på alle sprøjtefabrikater. Vi tilstræber altid at anbefale en så enkel løsning som mulig ud fra de forudsætninger kunden har, men det er komplekst og derfor kræver det individuel kvalificeret rådgivning, siger Finn Søndergaard.