Abonnementsartikel

Ny bugseret pick-up rive med stor kapacitet følger terrænet i et opdelt chassis.

På Agritechnica 2017 viste den østrigske producent, Reiter, prototypen på producenens første pick-up rive med arbejdsbredder over tre meter: En bugseret udgave på hele ni meter med navnet Resprio R9.

- Efter vi nu har kørt med den tre meter pick-up rive i sæson 2016 og 2017, er vi nu klar med en ni meter bugseret pickup-rive, som har endnu større kapacitet, og nok er ret interessant for det danske marked, fortalte Thomas Reiter, indehaver og grundlægger af Reiter til Maskinbladet under Agritechnica 2017, hvor han også efterfølgende kan fortælle om en meget stor interesse for pick-up riven.

Pick'en er det vigtigeste på maskinen, og det er her vi har brugt længest tid på at udvikle.

.- Thomas Reiter om Reiter Resprio R9

Der kører allerede et par stykker Reiter-pick-up river i Danmark, men der er blot tale om Resprio R3-modellen med tre meters arbejdsbredde. At producenten nu er klar med en ni meter version er også kun begyndelsen på endnu større arbejdsbredder:

- Med den ni meter version taler vi om kapaciteter fra fem til ti hektar i timen afhængig af markstørrelser, men jeg har dog set kapaciteter som nærmere sig 15 hektar i timen. Alligevel arbejder vi i større arbejdsbredder, og teknologien er sådan set allerede i huset. På nuværende tidspunkt kører vi test på en 11 meter udgave.

Fleksibel pick-up

Riven indeholder 10 patenter, hvor ét af fokus-områderne er pick-uppen, som alene indeholder fem patenter.

- Pick'en er det vigtigeste på maskinen, og det er her vi har brugt længest tid på at udvikle en både fleksibel samt ekstrem brugervenlig pick-up, fortæller Thomas Reiter.

Når man kigger på vedligeholdelse af pick-upen så er det eneste værktøj der kræves en 13 millimeter nøgle, da hver pick-up-enhed blot er holdt sammen med én otte millimeter bolt.

- Det hele er udført i hårdt plastik, og det kan lyde underligt, men fungere virkelig fantatisk - vi har eksempelvis ikke tabt en eneste pick-up fjedre igennem hele sæson 2017, hvor vi har kørt test med den ni meter pick-up rive, fortæller den østrigske maskinproducent.

Når pick-up enhederne skilles ad, består de af ét centralt centerstykke, hvor pick-up fjedrene klikkes på. Med ét klik fastholdes de på centerstykket, og bliver yderligere støttet af to halvmåner, som også er udført i plastik og som også klikkes på resten af enheden. I én pick-up enhed sidder der 12 fejdre i par, som blot holdes sammen af én otte millimeter bolt.

Løfter i steder for river

Konceptet i Reiter pickup-riven er, at græsset ikke trækkes hen over jorden, men i stedet løftes. Det er også princippet i de øvrige pick-up river på markedet, men med Reiter-riven viser man for første gang en bugseret pickup rive, som følger terrænet i et opdelt chassis.

- Øvrige pick-up river har en fast pick-up, og det fungere jo ikke, da græsmarker sjældent er så jævne, som konkulenterne gerne ville have dem, påpeger Thomas Reiter, som på Respiro-riven har monteres runde slæbesko, som med en vis afstand på tværs af pick-uppen sørge for at den følger jorden.

Udformningen af de enkelte pick-up fejdre, som bøjer bagover med virker, at jord, småsten og andre urenheder nærmest skubbes foran pick-uppen, og samles dermed ikke op.

Fleksibel skårlægning

Ovenover pick-uppen sidder der en føde-rotor, som sørge for at holde et jævnt flow til båndet, som kører på tværs af maskinen, og enten afleverer afgrøden i center af maskinen, eller i den ene side af riven.

- Hvis man ønsker en større arbejdsbredde end de ni meter, så kan man med fordel lægge skåret ud på siden af riven, og dermed rive 18 meter sammen - eller måske endnu mere i et sent efterårslæt, og dermed skære timeprisen på finsnitteren ned. Man skal ikke være bange for at flytte samme skår flere gange på denne måde, da skåret afleveres langt mere luftigt hver gang det ruller af båndet, fortæller Thomas Reiter.

Han påpeger, at praktiske målinger i Tyskland viser en mere kapacitet på finsnitteren på hele 20 procent med Reiter-pickuppen.

- Navnet på Reiter pick-uppen er også 'Respiro' som netop betyder 'luftigt' - og det er virkelig noget man kan mærke på finsnitterens kapacitet, at skåret ligger langt mere luftigt.

Thomas Reiter fremhæver også et markant lavere askeindhold i græsset, som samles sammen med pick-up-riven, og tyske beregninger viser, at der kan hentes op til 85 euro pr. hektar hvert år i en forbedret foderkvalitet - og ifølge den østrigske maskinproducent kan det være med til at betale prisen for riven over dens levetid, da prisen også ligger i den høje ende sammenlignet med en tradionel græsrive.