Den europæiske maskinhandlerforening, Climmar, foretager en årlig undersøgelse af strukturen i branchen i de enkelte medlemslande.

2017-undersøgelsen er netop offentliggjort og blev gennemgået af Climmars generalsekretær Jelle Bertlema på et pressemøde i forbindelse med Agritechnica.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undersøgelsen viser, at der i medlemslandene er 15.800 forhandlere inklusive afdelinger, underforhandlere og serviceafdelinger.

Flest forhandlere er der i Tyskland, som har 4.328 forhandlere. Færrest er der i Luxembourg med 14 forhandlere. I Danmark er der 194 forhandlere inklusiv diverse underafdelinger.

Climmar-undersøgelsen viser desuden, at de europæiske maskinhandlere beskæftiger flere end 150.000 ansatte. Igen er Tyskland i spidsen med 43.947 ansatte. De danske maskinhandlere beslæftiger 2.820 ansatte.

Omsætning pr. forretning

Selv om Danmark er meget lille på mange af opgørelserne fra Climmar, er Danmark helt i front, når omsætningen opgøres pr. forretning.

De danske maskinforretninger har en gennemsnitlig omsætning på næsten seks millioner euro. På de næste pladser følger Luxembourg, Sverige og Frankrig med henholdsvis 5,3 millioner, 4,8 millioner og 4,3 millioner euro i gennemsnitlig omsætning pr. maskinhandler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tyskland ligger langt nede på listen med kun to millioner euro i omsætning pr. forretning.

Medarbejdere

Når beskæftigelsen opgøres, ligger Storbritannien helt i front med 20,8 ansatte i gennemsnit pr. maskinforretning. Her ligger Danmark på andenpladsen med 14,5 ansatte. Tyskland har færre end 10 ansatte pr. forretning.

Hvis maskinhandlernes omsætning holdes op imod antallet af ansatte, ligger Italien i spidsen med en omsætning på 482.000 euro pr. ansat. De svenske og Luxembourgske forhandlerefølger efter på de næste pladser, mens de danske maskinhandlere er nummer fire med en gennemsnitlig omsætning pr. medarbejder på 411.000 euro. De litauiske forretninger har i bunden af opgørelsen en omsætning på 26.000 euro pr. medarbejder, og de engelske forretninger ligger også langt nede på skalaen med en omsætning på 90.000 euro pr. ansat.

Climmar har også set på maskinforretningernes lønninger. Her er Sverige i front med 37.775 euro pr. ansat efterfulgt af Danmark med 25.271 euro pr. ansat. Herefter er der et langt spriong ned til italienerne på tredjepladsen, som tjener 17.000 euro i gennemsnit pr. ansat. I bunden af statistikken ligger Tjekkiet med en gennemsnitlig årsløn på 4.800 euro pr. ansat.

Traktorer pr. ansat

Når der måles på antal solgte traktorer over 50 hestekræfter pr. ansat i de europæiske maskinforretninger, er det svenskerne, der tager føringen med 16,2 solgte pr. ansat. De danske maskinhandlere ligger midt i feltet med 7,6 solgte traktorer pr. ansat. I denne statistik ligger italienerne markant i bunden med kun 0,5 solgt traktor pr. ansat pr. år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremgang i mange lande

Climmar-undersøgelsen viser også en del om maskinhandlernes udvikling i forhold til året før.

Omsætningen er i fremgang i blandt andet Danmark, Tyskland, Ungarn og England, mens der konstateres tilbagegang i Østrig, Finland og Holland.

Og det det handler om forventningerne til udviklingen i sidste halvdel af 2017, peger pilen overvejende opad. Kun Finland har negative forventninger til omsætningsudviklingen.