Abonnementsartikel

Franske Novag, der har specialiseret sig ud udvikling og salg af såmaskiner til pløjefri dyrkning, viser på Agritechnica en otte meter bred såmaskine på bælter.

Novag producerer specialiserede såmaskiner til pløjefri dyrkning og til Conservation Agriculture, hvor næste afgrøde etableres i mellemafgrøder eller i efterafgrøder og uberørt stub fra forrige afgrøde.

Virksomheden er grundlagt af Lotfi Frikha, og de første såmaskiner kom på markedet i 2010. I dag producere den franske virksomhed såmaskiner med arbejdsbredder på tre, fire, seks, otte og ni meter.

Samtlige maskiner er bugserede, og mens de tre mindste modeller kører på hjul, er modellerne på otte og ni meter monteret på en undervogn med brede bælter.

- Maskinen, vi udstiller her på Agritechnica, har en arbejdsbredde på otte meter og er udstyret med en tank på 7.000 liter. Tanken kan enten anvendes som en stor tank, eller deles ligeligt til udsæd og gødning, forklarer Ramzi Frikha, der er søn af grundlæggeren og eksportchef i Novag.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Det kræver en tung maskine, at kunne arbejde med et skærtryk på op til 500 kg pr skær, og for ikke at undgå skadelig pakning af jorden, har vi valgt løsningen med bælter under de to største modeller, tilføjer Ramzi Frikha.

Bælterne er 75 centimeter brede og 2,70 meter lange.

Kundetilpasset rækkeafstand

Modellerne på tre og fire meter leveres enten med 17,5 eller 19 centimeter imellem skærene. De to afstande går igen på den seks meter brede maskine, hvor kunderne også kan vælge en rækkeafstand på 25 centimeter. Den seks meter brede maskiner er virksomhedens mest solgte såmaskine. På de to største modeller tilpasses rækkeafstanden kundens ønsker og behov. De 17,5 centimeter og er dog stadig minimums afstanden imellem sårækkerne. Såskærene er monteret med en række foran bærhjul/bælter og en række bagved.

- I Conservation Agriculture etableres næste afgrøde ofte i en meget kraftig mellemafgrøde. Derfor skal der være en god gennemgang i maskinen, og det opnår vi ved at montere skæren i to rækker. Sidegevinsten ved systemet er, at vi opnår en god balance i maskinen, siger Ramzi Frikha.

T-slot skær

De meget kraftige såskær består af et kraftigt skiveskær og et vandret skær ud til hver side. I konventionelt landbrug placeres udsæden af skæret på den ene side af skiveskæret og gødningen af skæret på den anden side. I økologisk landbrug, og når der ikke placeres gødning, anvendes begge skær tilsåsæd.

- Da gødning og udsæd placeres separat, kan vi uden problemer fuldgødske afgrøden ved etableringen. Gødningen kan enten placeres i samme niveau som udsæden eller en smule dybere end udsæden. Skiveskæret laver en dybere rille, der leder regnvand væk, og minimerer risikoen for, at udsæden oversvømmes, inde det spirer frem, siger Lotfi Frikha.

Efter såskæret pakkes jorden til omkring udsæden af to V-formede pakkehjul..

Skærtrykket reguleres automatisk

Skærtrykket reguleres hydraulisk, og under såningen optimeres og indstilles skærtrykket automatisk i forhold til de aktuelle forhold i marken. InteliForce kalder Novag systemet, som består af sensorer, der registrerer trykket på pakkehjulene. Falder trykket, øges det hydrauliske tryk på såskæret øjeblikkeligt. Systemet styres over maskinens load sensing hydrauliksystem.

De riflede skiveskærene sikrer, at såskærene skærer sig rent igennem halm, stubrester og en eventuel mellemafgrøde. Samtidig med trækkes der et minimum af muld op på jordoverladen, og 80 procent af overfalden efterlades fuldstændig uberørt.

- I forhold til traditionel etablering efter harve eller plov, giver det et drastisk fald i ukrudtstrykket, og derfor har vi også flere økologer der med succes anvender vore såmaskiner, siger Lotfi Frikha.