Det danske firma Ecobotix er klar til at sprede nyttedyr til skadedyrsbekæmpelse på friland fra luften. Metoden er mest oplagt i højværdiafgrøder og på økologiske marker, men prisen gør, at metoden også kan blive interessant i konventionelt jordbrug til for eksempel bekæmpelse af majshalvmøl i majs.

Biologisk skadedyrsbekæmpelse, hvor man udsætter udvalgte nyttedyr, er gennem de seneste årtier blevet almindeligt og udbredt i væksthuse og plastictunneler - det gælder både i økologiske og konventionelle produktioner. Ved hjælp af droner er det nu også blevet muligt at fordele nyttedyr på en nem, hurtig og billig måde i marken. Alternativet ville være med håndkraft.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Forskellige skadedyr kræver imidlertid forskellige løsninger og det er derfor nødvendigt, at kunne sprede forskellige arter af nyttedyr i såvel voksen- og larvestadium. Spektret af nyttedyr, der anvendes til biologisk bekæmpelse spænder vidt - fra små parasitiske nematoder over rovdyr som rovmider og mariehøns til snyltehvepse.

- I de senere år har vi arbejdet på at udvikle effektive og skånsomme metoder til at udbringe forskellige nyttedyr ved at placere dyrene i tørre bæremedier såsom klid, boghvedeskaller og vermikulit . Det er vigtigt, at vi mister så få nyttedyr ved udbringningen som muligt. Nogle arter er ret upåvirkede af flyveturen mens andre skal udbringes i større antal end normalt for at kompensere for et tab. Nu virker teknikken tilfredsstillende, fortæller opfinder og direktør i firmaet Ecobotix ApS, Anders Petersen.

Fra ide til forretning

Sammen med kollegaer i Ecobotix, ingeniører fra SDU og insektforskere fra Aarhus Universitet har han ved hjælp af GUDP-midler, Innovationsfonden og et års gratis kontorplads i Videnbyen, Odense ført udbringning af nyttedyr fra science fiction-stadiet til praktisk anvendelse. Og nu skal projektet kommercialiseres og indhente flere erfaringer med tidspunkt for udbringning og antallet af nyttedyr.

- Vi flyver typisk i 3-10 meters højde over afgrøden. Højden har indflydelse på spredningsradius og antallet af nyttedyr afhænger af om man ønsker at forebygge, nedbringe eller helt bekæmpe en skadevolder. Vi får nyttedyrene fra den danske producent EWH BioProduction ApS, som har mange års erfaring med at udsætte nyttedyr i væksthusene. De rådgiver os også om antal, forklarer han.

EWH BioProduction forhandler aktuelt 60 forskellige nytteorganismer, hvoraf 15 arter udgør over 90 procent af det samlede forbrug. Firmaet, som holder til i Tappernøje ejes af biolog Erik W. Hansen, opstod helt tilbage i 1992 og er i dag en af Skandinaviens førende virksomheder inden for biologisk bekæmpelse samt bestøvning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Petersen har en baggrund som elektroingeniør, og han har efterfølgende som forsker og siden som konsulent ved Teknologisk Institut arbejdet med kunstig intelligens - det vil sige at tilføre sanser til robotter. Teknologien anvendes for eksempel allerede i robotlugning og målrettet sprøjtning ved hjælp af GPS.

I Agro, der udkommer fredag den 10. november kan du læse resten af artiklen.

Men allerede nu kan du læse artiklen ved at klikke her:

Brugernavnet er dit abonnementsnummer, og adgangskoden er dit postnummer.

Ikkeabonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til den.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der kan bestilles abonnement på http://www.agrar-plus.dk/agro eller telefon 76 20 79 70.