Abonnementsartikel

Europæiske mælkebønder demonstrerede i går i Bruxelles for mere EU-støtte og mindre kvoter. Men udvidelsen af mælkekvoterne er ikke årsag til det aktuelle prisfald på mælk, mener Mejeriforeningen, som fastholder, at kvotesystemet skal helt væk i 2015.

- Afviklingen af mælkekvoterne har intet at gøre med den aktuelle krise med voldsomme prisfald på mælkemarkedet, understreger Mejeriforeningens formand Bent Juul Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På trods af at EU har udvidet kvoterne, har vi oplevet et fald i den europæiske mælkeproduktion. I øjeblikket produceres der mindre mælk i EU end i 2007. Der er altså ikke tale om, at et stigende udbud har presset priserne ned. Forklaringen er snarere, at finanskrisen har dæmpet efterspørgslen på mejeriprodukter og dermed forstærket en nedadgående prisspiral.

Mindre mælkekvoter eller en forlængelse af kvotesystemets levetid vil, ifølge Mejeriforeningen, være direkte skadeligt for økonomien i den europæiske mælkeproduktion.

- Mælkekvoter kan ikke sikre stabile og høje priser, fordi EU ikke længere er et isoleret marked. EU kan således ikke styre hverken udbuddet af mælk eller mælkepriserne. Store mejerinationer som Australien og New Zealand vil blot udnytte de nye markedsandele, hvis mælkeproduktionen i EU falder,? forklarer Bent Juul Sørensen.

Han mener samtidig, at en øget europæisk mælkeproduktion er en økonomisk nødvendighed på lidt længere sigt.

- Alle internationale rapporter forudser, at markedet for mejeriprodukter vil vokse inden for en overskuelig tidshorisont. Både i Europa og globalt. Hvis vi skal ruste os til den markedssituation, skal vi selvfølgelig sørge for, at vi er i stand til at levere. Så duer det altså ikke at lægge begrænsninger ind i produktionen,? siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrugskommissær Mariann Fischer Boel har lovet at se på muligheden for at give mælkesektoren en økonomisk håndsrækning. Blandt andet ved at forlænge perioden for EU's støtteopkøb af smør og skummetmælkspulver og fremrykke udbetalingen af den direkte støtte til EU's landmænd.

Men den planlagte afskaffelse af EU's mælkekvotesystem i 2015 nægtede Mariann Fischer Boel at røre ved. Og det glæder de danske mejeriers brancheorganisation, Mejeriforeningen.