Abonnementsartikel

I kalvestalden mister de fleste desinfektionsmidler meget af deres effekt, når temperaturen falder, men det let at imødegå - lyder det fra Seges.

Når temperaturen kommer under fem grader, svækkes de fleste desinfektionsmidler. Og det går ud over for eksempel kalvenes sundhed, hvis skåle, hytter med mere ikke er desinficeret godt nok. Men der er flere enkle løsninger, skriver Seges.

Effektiv rengøring og desinfektion af kalvebokse, hytter med videre er helt central for kalvenes sundhed. Især i forhold til at forebygge diarré. Men det er, ifølge Seges, vigtigt at være opmærksom på, at effektiv desinfektion både kræver et virksomt desinfektionsmiddel, en tilstrækkelig koncentration og en passende temperatur.

Udfordring på temperaturen

Det sidste kan gøre desinfektion til en udfordring i vinterhalvåret. Når temperaturen falder til under fem grader vil effekten af de fleste desinfektionsmidler blive kraftigt forringet. Et stykke hen ad vejen kan udfordringen løses ved at øge koncentrationen af desinfektionsmidlet eller ved at øge temperaturen af den desinficerende opløsning, skriver Seges.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En anden løsning kan være at desinficere ved brænding med gasbrænder. Brænding er en effektiv desinfektionsform. Specielt coccidier og cryptosporidier er meget følsomme overfor den varmepåvirkning, der opnås selv ved en let flambering med en gullig gasflamme.