En ny dansk producent af flydende gødning melder sig nu på markedet.

Det er det nystiftede selskab NitroNord, der er et søsterselskab til grovvareselskabet BMG, som etablerer produktion af flydende gødning. Det sker i samarbejder med Randers Tanklager, der har anlæg i både Mariager og Randers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for initiativet er ifølge direktør og medejer Søren Blach fra BMG, at der er er mangel på konkurrence på markedet for flydende gødning.

Billigt kvælstof

- Markedet for flydende gødning har sin berettigelse, blandt andet fordi flydende gødning er en billig kvælstofkilde, siger Søren Blach.

Han mener desuden, at der er gode muligheder for, at markedet for flydende gødning kan vokse i takt med, at landmændene får store sprøjter med store spredebredder.

Han nævner også, at flere vil interessere sig for flydende gødning, fordi det kan være vanskeligt at få granulerede gødninger spredt tilstrækkeligt godt på de meget store bredder vi kommer til at se i fremtiden.

Smalt sortiment

- Vi vil begynde med et smalt sortiment. Det er en ren N32 og en NS 24-4, som tilsammen dækker 70-80 procent af markedet, fortæller Søren Blach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han forklarer, at N32 er alle flydende gødningers moder og den billigste kvælstofkilde, man kan få. Andre flydende gødninger er blandet ud fra den.

NitroNords produktion kommer i det første år til at foregå i Mariager, mens der også forventes produktion i Randers allerede fra det efterfølgende år.

Enkel proces

Udgangspunktet for den danske produktion af flydende gødning er ifølge Søren Blach skibsleverancer med N32, som kommer fra Baltikum eller andre steder.

- Noget vil blive direkte distribueret til landmænd, mens andet indgår i produktionen af NS 24-4, som produceres ved at blande vand og svovlsur ammoniak i N32. Det er en forholdsvis enkel proces, forklarer han.

Grundidéen er ifølge Søren Bach at fremstille seriøse produkter. Det siger han med henvisning til, at der er eksempler på, at flydende gødning har været genstand for forskellig iblanding af restprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder med rene råvarer og vil gøre os umage med, at sikre en ordentlig kvalitet.

Enkelt at gå i gang

Ifølge Søren Blach har landmænd typisk ikke stor lagerkapacitet til flydende gødning.

- De har normalt en tank, der kan tage et træk. Den koster cirka 50.000 kroner, og så er de i gang, siger han og tilføjer, at sådan en tank hurtigt er tjent hjem på billigere gødning.

- Men vi ser også nogen, der gerne vil eksperimentere med flydende gødning, og så anskaffer de 20 brugte palletanke for at prøve det af. Det kan vores chauffører også håndtere. Og så er man meget billigt i gang, siger Søren Blach.

Han er ikke afvisende over for at hjælpe interesserede landmænd med at skaffe brugte tanke, palletanke og så videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Salg til andre selskaber

- Vi har valgt at samle produktionen af flydende gødning i et nyt selskab, fordi vi også gerne vil tilbyde vores gødning til andre uafhængige forhandlere på markedet. Det er en mulighed, vi er åbne for, og det vil glæde os at få så meget gødning som muligt ud til danske landmænd, siger Søren Blach.

Men selvom etableringen af NitroNord er helt dugfrisk, er BMG allerede i gang med at sælge flydende gødning.

Gennemskuelighed

Søren Blach fortæller, at BMG's koncept er at handle grovvarer uden at have egne lagre.

- Det handler om at holde omkostningerne nede ved at have en skarp bemanding og blandt andet at sikre direkte flytninger, så vi kun rører ved tingene én gang.

- Vi piller også uoverskueligheden ud af aftaler. Vi vil gerne yde service og stå for gennemskuelighed og være de skarpeste i markedet. Vores grundtanke er at være uafhængig, og derfor holder vi os ude af de kendte indkøbsfællesskaber der præger det danske grovvaremarked, fortæller Søren Blach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode råd

BMG har kunder i hele Danmark, og tilbyder grovvarer på en måde, de selv kalder helt nede på jorden.

- Vi tager udgangspunkt i landmandens behov og ønsker. Vi rådgiver ikke fagligt, men vi giver alligevel gerne gode råd ud fra en økonomisk vinkel. Vi er interesseret i, at kunden får en optimal løsning, og dermed en god driftsøkonomi, siger Søren Blach.