Økologisk Landsforening roser regeringen og Dansk Folkeparti for aftalen, der sikrer midler til omlægnings- og miljøstøtte til nye økologiske landmænd og arealer. Næsten 1.000 landmænd har søgt om støtte til blandt andet den periode, hvor landbrugsarealer lægges om til økologi. Først på tredje år kan øko-varer sælges som økologiske.

- Det var ikke nogen let opgave at samle omlægningsmidler til de store arealer, der kommer nu. Vi tager hatten af for, at det er lykkedes miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og Dansk Folkeparti. Sammen med forbrugernes store interesse gør det, at vi kan byde mange nye økologer velkommen, ligesom mange økologer kan starte nye produktioner, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og fortsætter:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Vi krydser fingre for, at de fortsatte forhandlinger om den fremtidige økologiske innovations- og markedsindsats ender lykkeligt for økologi. Økologi er en meget vidensintensiv produktion, og det kræver både udvikling og forskning. Samtidig har de relativt få midler til økologiske eksportindsatser, innovation og forbrugeroplysning været med til at gøre Danmark til verdens førende på økologi.

Fortsatte forhandlinger om økologisk innovation, markeds- og forskningsindsats

Regeringer af flere politiske farver og en stribe vækstteams og kommissioner har peget på økologi som ægte grøn vækst. En jobskaber i landdistrikterne og en drivkraft for nye grønne løsninger.

- Vi håber, at partierne i de aktuelle forhandlinger om FL 2018 kan fastholde investering i økologisk vækst- og innovationsarbejde, som ellers løber ud næste år. Vi har vist, at de investeringer giver godt igen ift. miljø, nye klima- og dyrevelfærdsløsninger, rent drikkevand og grønne jobs. Dansk økologipolitik har været med til at gøre Danmark til førende økologination, siger Per Kølster.

Økologisk Landsforening har foreslået en Økologisk Vækst- og Udviklingspakke - i størrelsesordenen 50 millioner kroner årligt de næste fire år - under Fonden for Økologisk Landbrug. Midlerne skal muliggøre erobring af nye eksportmarkeder, styrke mindre virksomheder i udvikling af nye produkter og eksportkompetencer og skabe nye løsninger, der fremmer dyrevelfærd, klimamål, rent drikkevand og rent miljø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 00'erne var der over 80 millioner kroner årligt til disse aktiviteter. Miljø- og Fødevareministerens Økologiske Erhvervteam anbefalede i april i år, at Danmarks indsats for innovation, eksportfremme og forbrugeroplysning om økologi har vist sig effektivt i udvikling af økologi og bør fortsætte.

Kræver nye viden.

Erhvervsteamet har også anbefalet en stærk økologisk forskningsindsats. Bevillinger til økologiforskning er gået fra 60-70 millioner kroner årligt over flere år i 00'erne, og gennemsnitsniveau på cirka 35 millioner kroner årligt til 10-20 millioner de senere år.

- Det er meget positivt, at regeringens forslag til finansloven indeholder 25 millioner kroner til økologiforskning. Og vi håber, at de aktuelle forhandlinger om forskningsreserver kan hæve det til niveauet i tidligere år. Den grønne omstilling kræver ny viden. De økologiske landmænd har behov for ny viden og løsninger. Vi håber på, at Danmark kommer i front igen med øko-forskning, siger Per Kølster.