Ikke færre end 80 personer havde fundet vej til dette besøg og Kristian Rosenlund, som både er bestyrelsesmedlem i Tønder Landboungdom, medarbejder på Uldallund og søn af ejeren, bød de mange gæster velkommen. Og mens de kunne gå i lag med at smage på de forskellige kartoffelchips, der var sat frem til samme formål, gav Kristian hurtigt ordet videre til sin far, ejeren Laurits Rosenlund.

- Gården blev købt den 23. august 1986, efter jeg blev færdig på land-brugsskolen, indledte Laurits med at fortælle, mens han fortsatte:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det var dengang man kunne forhandle sig frem til at købe en gård i løbet af kun én uge.

Gården havde på det tidspunkt været lukket ned i et års tid, men der var ca. 76 hektar til. Der kom slagtesvin til og i 1988 blev der udvidet til endnu flere slagtesvin, men i 2008 valgte Laurits og hans familie at lukke ned for griseproduktionen og udelukkende satse på kartofler.

I løbet af årene er der løbende købt nye hektar jord ind - blandt andet er de cirka 300 hektar købt indenfor de sidste 4 år blandt andet igennem dødsboer og nødlidende ejendomme.

- Inden længe ender vi på cirka 700 hektar, hvoraf de 110 hektar er fra en lejet ejendom, som min søn Kristian bliver forpag-ter af, fortæller Laurits, mens han sammen med de fremmødte begiver sig ned gennem den store maskinhal og videre over i lagerhallen.

Her bugner det med de mange kartofler. Hovedparten bliver leveret videre til Toftlund Kartoffelmelsfabrik, bagekartoflerne kommer til Danespo i Give og cirka 60 hektar kartofler ender hos Kims Chips.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Faktisk har vi lige i dag haft besøg af medarbejdere fra Kims Chips til en kvalitets-testning, fortæller Laurits, mens han viser gæsterne videre ind i hallen, hvor 10 store containere med kartofler er i fuld gang med at blive tørret. Netop i denne våde tid er der ekstra meget brug for at få kartoflerne tørret.

Aftenen er ved at gå på hæld ? dog var der lige en grill pølse til alle fremmødte, inden de igen kunne tage derfra med en ekstra stor portion viden om kartoffelproduktion.