Æbleskurv, som vi kender som en ruflet overflade på æbler, er en udfordring i økologisk frugtavl i Danmark. Æbleskurv er primært et kosmetisk problem, men kan også koste udbytter. Æbleskurv skyldes en svampespore, som spredes fra visne blade og bark til træets friske blade, når det regner i foråret. Forskningen har i de senere år vist, at hvis æbletræerne står under markiser, og derfor ikke bliver udsat for regn, har det markant betydning for kvaliteten af de økologiske frugter.

På årets Økologi-Kongres fortæller lektor Vibeke Langer fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet og lektor Merete Edelbos fra Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet blandt andet om effekterne af markiserne - herunder om forbedrede plantageforhold for nyttedyr og vilde bier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Holistisk afgræsning

Drøvtyggere er blevet udråbt som skurke i klimadebatten, primært fordi de udleder metan og lattergas i forbindelse med deres fordøjelsesprocesser. Men drøvtyggernes skurkerolle udfordres af konceptet 'holistisk afgræsning'. Et system hvor dyrene græsser på permanente græsmarker i korte perioder af gangen. Marker som ikke pløjes og hvor græsset får mulighed for at udvikle dybe rødder og dermed binder en masse kulstof fra atmosfærens CO2, som kan opveje drøvtyggernes prutter og bøvser.

På Økologi-Kongres 2017 kan deltagerne høre en økologisk mælkeproducent og en kødproducents erfaringer med holistisk afgræsning. Økologikonsulent, Thorkild Nissen, som har været primusmotor i at introducere systemet i Danmark, er også oplægsholder på mødet.

Direkte afsætning

Økologi-Kongressen finder sted på Comvell i Kolding. Comwell Hotels har som kæde valgt at satse på økologi. Det er der rigtig mange restauranter og kantiner - både private og offentlige, der også gør i disse år. Den økologiske foodservice-sektor er i voldsom vækst, og på Økologi-Kongressen sættes der spot på økologiske foodservice og på landmændenes muligheder for at levere varerne.

Comwell fortæller om hotelkædens satsning på lokal økologi. Fazer Foodservice sætter fokus på, hvordan man som lille leverandør kommer ind hos en stor kantineoperatør. Afdelingsleder Mogens Jensen, Grøn Fokus sætter spot på, hvilke varer, der er attraktive for grossisten, og hvad skal der til for at levere. Direktør Kim Rahbek, Sticks & Sushi fortæller om, hvilke råvarer den københavnske restaurantscene efterspørger, mens chefkonsulent Andreas Buchhave, Landbrug & Fødevarer, fortæller om mulighederne på foodservicemarkedet for små lokale økologiske producenter.