Køer udråbes ofte som klimasyndere, fordi de udvikler klimagassen metan, når de fordøjer foderet. Det kan man ikke lave om på, men der er en række håndtag, mælkeproducenter kan dreje på, så udledningen bliver mindre.

Det sættes der fokus på 9. november, når Økologisk Landsforening inviterer til bedriftsbesøg hos Lars og Lene Jørgensen, Krogsagergård ved Randers. De driver en bedrift med 68 røde malkekøer og 90 hektar og har i år fået udarbejdet en klimahandlingsplan gennem Økologisk Landsforenings projekt 'Forstærket klimaindsats i økologisk landbrug'.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Plus i klimaregnskab og på bundlinjen

Ved arrangementet fortæller de om de tiltag, de er i færd med at gennemføre. Klimakonsulent Mette Kronborg, Økologisk Landsforening, fortæller om klimahandlingsplaner og de udfordringer, landbruget står overfor på klimaområdet. Og endelig giver Maike Brask, kvægrådgiver i ØkologiRådgivning Danmark, gode råd om, hvordan man kan gøre den økologiske malkeko mere klimavenlig.

- Det handler om foder og foderudnyttelse, men også om livsydelse, forklarer hun.

- Jo flere produktive dage, koen har i forhold til opdrætsperioden, jo bedre er det for klimaet. Kan vi øge køernes holdbarhed, skal vi bruge færre kvier, og det giver et markant plus i klimaregnskabet ? og på bundlinjen, pointerer hun.

Bedriftsbesøget er en del af to projekter, der gennemføres af Økologisk Landsforening med støtte fra hhv. Fonden for Økologisk Landbrug, Promilleafgiftsfonden for Landbrug, EU samt Miljø- og Fødevareministeriet:

Forstærket klimaindsats i økologisk landbrug bidrager til at mindske økologiske bedrifters klimaaftryk gennem handlingsplaner, som giver landmændene overblik over tiltag, der virker og er relevante for dem, og hvordan de sætter dem i værk i praksis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Demonstration af nye økologiske løsninger bidrager til at udbrede økologiske løsninger, der optimerer den økologiske drift i mark og stald.