Salget af økologiske fødevarer på det danske hjemmemarked er i fremgang, og i år forventer Kirsten Lund Jensen, der er økologichef i Økologisektionen under Landbrug & Fødevarer, at 10 procent af det danske fødevaresalg vil bestå af økologiske varer.

- Vi er fortsat verdensmestre i økologi. Det betyder, at Danmark er det land i Verden, hvor økologisalget udgør mest af det samlede fødevaresalg. Sidste år udgjorde økologisalget 9,6 procent af det samlede salg, og i år kommer vi helt sikkert over 10 procent, sagde Kirsten Lund Jensen som en del af sin indledende beretning ved årsmødet i Økologisektionen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Alt i alt blev der sidste år solgt økologiske fødevarer for 11,7 milliarder kroner. Det svarer til godt 2000 kroner pr. dansker - ung som gammel, forsatte hun.

Fortsat vækst

Også den danske øko-eksport er i fremgang, og hos Landbrug & Fødevarer forventer man en stigning på over 10 procent for 2016.

- Danmarks Statistik har endnu ikke offentliggjort eksporten for 2016, men vi forventer at den er steget med 13-15 procent til knap 2,3 milliarder kroner. Og i 2017 forventer vi, at den når op på 2,6 milliarder kroner, sagde Kirsten Lund Jensen.

Særligt eksporten til Kina er begyndt at veje tungt for de danske økologer.

- I lighed med tidligere år sælger vi mest til nærmarkederne: Tyskland og Sverige. Men Kina er nu blevet det tredje største marked. Det er rigtig godt, at vi også får afsat nogle af vores økologiske fødevarer uden for EU-markederne - i Asien og Mellemøsten - i takt med at vores produktion stiger af økologisk mælk, grisekød og så videre. Det var også derfor, at Landbrug & Fødevarer tidligere i år havde otte virksomheder med på fødevaremesse i Shanghai - hvor Danmark blev udnævnt til 'Årets land', forklarede Kirsten Lund Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lettere adgang

Selvom eksporten til Kina er i fremgang, er der dog ikke let adgang til netop dette marked. En af årsagerne hertil er de komplicerede kontrol-procedurer, der skal udføres.

- I Landbrug & Fødevarer arbejder vi nu på tredje år sammen med Fødevareministeriet og Udenrigsministeriet om at lette markedsadgangen til det kinesiske marked. Som nogle af jer ved, så kommer de kinesiske kontrolmyndigheder i dag til Danmark

for at kontrollere både virksomheder og økologiske landmænd, hvis der skal eksporteres økologi til Kina. Vi arbejder på, at denne kontrol fremover skal kunne udføres af de danske kontrolmyndigheder på vegne af kineserne. Og der er fremdrift i sagen, sagde Kirsten Lund Jensen og fortsatte:

- Da statsministeren og miljø- og fødevareministeren var i Kina i maj måned, blev der underskrevet en ny dansk-kinesisk økologi samarbejdsaftale, og efterfølgende har Danmark haft et vellykket besøg af de kinesiske myndigheder. Så vi er på rette vej. Hvis det går, som vi håber, så kan det blive lettere at eksportere økologiske fødevarer til Kina i slutningen af 2018 - og det vil være til gavn for både små og store virksomheder.