Med fremkørselshastigheder op til 20 kilometer i timen er kapaciteten høj i Väderstads nye disc-koncept: CrossCutter. Discene er en speciel form for bølgedisc, som Väderstad har patent på, og den svenske producent fortæller da også, at det har taget fem års udvikling inden man er nået til det resultat, som nu kan præsenteres på Agritechnica.

Men Danmark har allerede mulighed for at se discene i aktion under den danske forhandler af Väderstad, Semler Agros demoturne, som finder sted i uge 43 og 44.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her er discene monteret på producentens største Carrier discharve på 12,25 meter arbejdsbredde.

- Vi har kørt demonstration med CrossCutter discene siden høst og mange danske bedrifter har rost discenes arbejde, fortæller David Pedersen, direktør hos Väderstad Danmark.

Fuld gennemskæring

Han fortæller, at der med CrossCutter discene opnås fuld gennemskæring, selvom hver disc blot er 11 centimeter bred, og afstanden mellem hver discsektion er 12,5 centimeter.

- Faktisk skærer de på grund af udformningen over 13 centimeter i bredden, hvilket betyder, at vi får fuld gennemskæring, som gør dem helt unikke til det falske såbed i høsten, da de nye disc laver en rigtig fin blanding af jord og stubrester, fortæller den danske direktør for Väderstads danske datterselskab.

Han fortæller, at selvom discene kun vil arbejde i de øverste tre centimeter jordlag, så vil harven også kunne brugs til såbeds tilbredning efter en plov og inden såningen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har også set den i pløjet jord, hvor den har succes med at knuse knolde, men jeg tror dog alligevel ikke, at den nye CrossCutter vil erstatte de nuværende disc på Carrierne, hvor vi har en 510 millimeter disc på L-modellerne, samt en 610 millimeter disc på XL-modellerne, som kan arbejde i en dybere arbejdsdybde end CrossCutter-discene.

Jævner materialet

Det er også muligt at montere en strigle foran Carrieren, og med en strigle foran CrossCutter-discene er David Pedersen overbevist om, at man har det helt idelle redskab til øverlig bearbejdning, som det falske såbed i høsten:

- Især i byghalm, kan mange mejetærskere have problemer med at sprede halmen fornuftigt i hele skærebordsbredden, og her er det vigtigt at harven ikke samler det efterladte afgrøderester sammen i dynger, men får jævnet materialet ud i fuld arbejdsbredde, og det kan striglen bestemt hjælpe med til, fortæller han.