Test for fem sygdomme i en enkelt blodprøve. Det er resultatet af et samarbejde mellem det canadiske firma BioVet og Laboratorium for svinesygdomme, lyder det fra Seges.

Den nye MFIA-analyse (Multiplex Fluoresence Immuno Assay) udmærker sig ved, at man kan undersøge for flere sygdomme i en enkelt arbejdsgang. Sygdommene, der kan analyseres for, er Ap2, Ap6, Ap12, PRRS EU og PRRS US, skriver Seges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi forsøger hele tiden at optimere og finde nye, hurtigere og billigere metoder blandt andet til at analysere blodprøver. I og med at vi kan måle for fem sygdomme i en enkelt prøve, bliver arbejdsgangen lettere. Det betyder, at prisen falder, siger afdelingsleder Anne-Grete Hassing-Hvolgaard fra SEGES Svineproduktion.

Det er muligt at vælge, hvilke antistoffer der skal testes for. AP-prøverne koster 25 kroner pr. styk, mens PRRS samlet koster 50 kroner, skriver Seges

- Den nye test har været afprøvet henover året, og der er påvist en høj sensitivitet og specificitet. Vi har derfor store forventninger til den nye testmetode, som vil give landmændene en besparelse på omkring 26 procent pr. prøve, siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard.

Sikrer høj sundhedsstatus

Laboratorium for Svinesygdomme udfører hvert år omkring 250.000 analyser på blodprøver. Langt størstedelen kommer fra SPF-besætninger.

- Vores analyser er med til at sikre, at danske svin har en ekstremt høj sundhed og gør, at der hurtigt kan blive sat ind, hvis der bliver opdaget tegn på sygdom, siger Anne-Grete Hassing-Hvolgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sygdom kan lamme en hel besætning. Derfor arbejder Laboratorium for Svinesygdommes laboranter, teknikere og dyrlæger på at sende blodprøvesvar tilbage til besætningerne så hurtigt som muligt. Derudover udfører de også blodprøveanalyser og obduktioner på både kvæg og fjerkræ.