Under åbningstalen på årets svinekongres i Herning, talte Christian Fink Hansen om vigtigheden af at nedbringe zinkforbruget i de danske svineproduktioner.

Udgangspunktet var EU's forbud mod at anvende medicinsk zink om senest fem år.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Her i sommer besluttede EU at forbyde brugen af medicinsk zink om senest 5 år. Det er veldokumenteret at tildeling af medicinsk zink i 14 dage efter fravænning reducerer forekomsten af diarré. Desv ærre er det eneste, der er ligeså virksomt mod diarre som medicinskzink, antibiotika. Forbuddet truer derfor med at stoppe den positive udvikling med et løbende fald i antibiotikaforbruget, siger Christian Fink Hansen.

Det betyder dog ikke, at direktøren mener, at Landbrug & Fødevarer ikke vil arbejde for at nedbringe forbruget af zink. Der skal dog ikke findes et vidundermiddel, som erstatter zink over natten.

- Vi vil meget gerne undgå at bruge medicinsk zink, men det skal gøres ordentligt, så det ikke koster på dyrevelfærden eller antibiotikaforbruget. Vi tror ikke på, at der er enkelte produkter, der kan erstatte medicinsk zink 1:1. Derfor søger vi nu koncepter, hvor foder, sundhed og management tilsammen giver os løsningen, sagde Christian Fink Hansen i sin tale.

Det er fokus for Landbrug & Fødevarers indsats. Nu og i fremtiden.

- Vi tester foderkoncepter, tilsætningsstoffer og råvarer, hvor virkningen er velargumenteret - for eksempel i form af videnskabelige publikationer. Vi har nedsat et beredskab og er på vej med en omfattende plan for udfasning af medicinsk zink, sagde Christian Fink Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Direktøren forestiller sig dog ikke, at det bliver nemt at erstatte zink i svineproduktionen.

- Det bliver ikke nemt - og vi kommer til at bede nogen af jer om at reducere zinkforbruget - vel vidende at I løber en risiko. I bliver nødt til at vide, hvor langt I kan komme med management alene. Vi bliver også nødt til at justere hen ad vejen - og i dialog med hele branchen. Det bliver en proces, hvor vi ændrer planer efterhånden, som vi bliver klogere. Vi skal i gang nu - og vi må stå sammen i arbejdet frem mod en produktion fri for medicinsk zink om fem år, sagde Christian Fink Hansen.