Det er vådt og mudret på markerne, og ofte sker det, at traktoren eller andre maskiner kører fast. Det giver stress og forsinkelser i arbejdet og kan få landmanden til at bruge den gamle skovkæde eller et billigt elastiktov til at forsøge at trække maskineriet op på fast grund, skriver forsikringsselskabet Topdanmark.

- Det er nogle store og tunge maskiner, vi har med at gøre. Og et tov eller en kæde skal være meget robust, for at kunne holde til trækket. Man kan ikke bare bruge den trækkæde, man måske har siddende på traktoren eller et af de gamle tove, der hænger i laden, siger Svend-Anker Worm, som er agronom i Topdanmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rådet fra Topdanmark er, at lade være med at satse. En trækkæde eller tov der brister og farer gennem luften, kan i værste tilfælde være livsfarlig.

- Vi ser jævnligt eksempler på kæder og tove, der er knækket i forbindelse med fritrækning og bjergning. Som regel sker der kun skader på maskiner, men det er også sket, at kæden er sprunget og den ene ende er hamret ind igennem bagruden på traktoren, hvor landmanden sidder. Det kan nemt give personskader, og i værste fald være dræbende, siger Svend-Anker Worm

. Derfor anbefaler forsikringsselskabet, at man vælger et tov, som er godkendt til opgaver af den salgs. Ellers kan det gå meget galt.

Godkendte kæder, stropper og tov

For at være sikker på, at det tov eller den kæde man bruger til fritrækning, kan holde, er det vigtigt, at det er godkendt til netop den belastning, man udsætter det for.

- Kæder, stropper og tov skal efterses minimum en gang årligt af en leverandør eller anden sagkyndig. Og så skal der være en mærkeplade, der angiver størst tilladt belastning og dato for seneste og næste eftersyn, siger Svend-Anker Worm, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det kan måske lyde lidt omstændeligt, men hvis alternativet er at komme slemt til skade, er pengene givet godt ud, siger han.

Gå efter et "dødt tov"

Et alternativ til de almindelige trækkæder og tove, er et såkaldt "dødt tov". Hvis den type mod forventning knækker, vil enderne bare falde til jorden i stedet for at blive slynget den modsatte vej. Der er flere producenter af "døde tove" på markedet, idet de typisk bruges på skibe og i fiskeriet, skriver Topdanmark.

Det er, ifølge Topdanmark, farligt, at sætte kæder og tov sammen, for hvis kæden springer vil tovets fleksibilitet få resterne til at flyve gennem luften med stor risiko for ulykke. Af samme grund skal du heller ikke anvende fibertov eller elastiktov.