Siden der blev sat bævere ud i 1999, har de lavet skader på flere private ejendomme. Før da, havde der ikke levet bævere vildt i den danske natur i mere end 1000 år. Nu ender en erstatningssag om bæver-skader ved retten i Holstebro på mandag. Det er første gang, at en sådan sag skal behandles ved en dansk domstol, skriver DR.

På lodsejer Find Andersen-Fruedahl jord mellem Holstebro og Lemvig har bæverne lavet tydelige skader på træerne. Det er han træt af, og har derfor stævnet staten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Allerede i 2002-2003 begyndte bæverne at fælde mine træer. Myndighederne har reelt nationaliseret min jord, og det er jeg sur over, siger han til DR.

300.000 kroner

Han kræver, ifølge DR, mellem 200.000-300.000 kroner som kompensation for de træer og søer, som bæverne har skadet.

- Men især skal myndighederne indrømme, at de har klokket i det. Havde de taget telefonen, da jeg i starten ringede til dem mange gange og erkendt, at det her problem skulle løses, så var vi slet ikke endt her i dag, siger han til DR.

Opbakning fra L&F

Formand for Seges og viceformand for Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, bakker lodsejeren op.

- Vi blev oprindeligt lovet, at bæverne kunne holdes på statens egne arealer. Det er ikke sket. Derfor er vi nødt til at have en plan for bæveren, som sikrer, at den ikke kan gøre skade på anden mands ejendom, siger Lars Hvidtfeldt, til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Danmarks Naturfredningsforening er enig med L&F i sagen.

- Retssagen er udtryk for en voksende frustration. Der er brug for klare kriterier for, hvornår man kan fjerne problembævere, præcis som vi allerede har det for ulve, siger biolog i foreningen Bo Håkansson til DR.