Diskussionen om de kommende veterinærforhandlinger omkring landbrugets antibiotikaforbrug er begyndt på Altinget.dks spalter. Her er Landbrug & Fødevarer og et tidligere folketingsmedlem i ordkrig med en professor fra Syddansk Universitet.

Debatten tog sin begyndelse i midten af september med et debatindlæg af professor ved Syddansk Universitet og overlæge ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos, skrev, at resistente bakterier er på fremmarch, og at antibiotikaforbruget er synderen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det store forbrug af antibiotika og zink og den massive spredning af MRSA er symptomer på, at der er noget helt galt med måden, vi producerer svin på, skrev han i sit debatindlæg på Altinget.dk den 15. september.

Svar på tiltale

Det reagerede veterinærpolitisk chef hos Landbrug & Fødevarer, Per Olsen, der den 22. september svarede på Hans Jørn Kolmos' debatindlæg.

- Hans Jørn Kolmos generaliseringer og fejlslutninger fører til misinformation. Landbruget har nedbragt forbruget af antibiotika med over 50 procent, skrev Per Olsen.

Han mener, at landbruget har skåret så meget ned på brugen af antibiotika, at fokus er rettet et helt forkert sted i forhold til at bekæmpe bakterieresistents.

- I 1990 blev der brugt mere end 200 ton antibiotika i den danske husdyrproduktion. I 2016 var forbruget på 104 ton, og baseret på første halvdel af 2017 vil forbruget i år nå ned under 100 ton, skrev han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere opbakning

Dyrlæge og tidligere folketingsmedlem for Venstre, Flemming Møller, bakker Per Olsen op.

- Professor Hans Jørn Kolmos tager fejl, når han skriver, at antibiotikaanvendelsen i danske svinebesætninger er årsag til udbredelsen af husdyr-MRSA. Han bør hellere fokusere på humanområdet, skrev han som svar til Hans Jørn Kolmos den 5. oktober.

Han skriver, at smitten stammer fra udlandet, og at antibiotika ikke har væsentlig betydning for smitte mellem besætninger, og at det kun ved intensivt forbrug kan have betydning for udbredelsen mellem dyrene i samme besætning. Det er med henvisning til den ekspertgruppe, der skulle give regeringen råd om forebyggelse af smittespredning.

Professor svarer

Hans Jørn Kolmos svarer på Per Olsens indlæg den 5. oktober.

- Reelt set er der ikke sket noget fald i forbruget af antibakterielle midler over de sidste 30 år, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han kalder Per Olsens indlæg for groft vildledende, fordi han mener, at Per Olsen ikke medtager de antibiotiske vækstfremmere og helt undlader at nævne zink og kobber. Han giver Per Olsen ret i, at forbruget over de seneste få år har været svagt faldende, når det gælder antibiotika.

- Men det er sket samtidig med, at svineproducenterne har skruet voldsomt op for anvendelsen af medicinsk zink til behandling af fravænningsdiarré som erstatning for antibiotika, skriver han.

Der er endnu ikke kommet svar fra Per Olsen på Hans Jørn Kolmos indlæg.